LANGELO - Het Drentse dorpje Langelo is in rep en roer sinds de uitzending van het KRO-programma Puberruil van afgelopen donderdag. In het programma woonde de 17-jarige Drentse Rolf vijf dagen in het gezin van de Iraanse puber Saman.

De jongen uit Langelo liet zich in de uitzending laatdunkend uit over buitenlanders en homo's. De KRO kondigde Rolf ook aan als "een stoere vent die een hekel aan homo's en buitenlanders heeft".

Op de forums van zowel het programma als het dorp Langelo zijn hevige discussies losgebarsten over het gedrag van Rolf. "Wij schamen ons voor je" en "Drenthe staat nu negatief op de kaart", staat er onder meer te lezen.

Het forum op de site langelo.info is inmiddels gesloten. De webmaster zag zich hiertoe genoodzaakt wegens de discriminerende scheldkanonnades die voor- en tegenstanders van de Drentse jongen spuiden.

Provincie

Ook bij het Dagblad van het Noorden, dat een aantal artikelen wijdde aan de uitzending, kwam een groot aantal reacties binnen. "Die jongen haalt de hele provincie Drenthe naar beneden", stelt een lezeres teleurgesteld. Vrienden van Rolf zeggen in de krant dat de KRO in de uitzending een totaal vertekend beeld van hem heeft gegeven.

Dat ontkent de omroep. "We hebben een zeer natuurgetrouw beeld van Rolf geschetst", stelt zegsvrouw José Kager. "Jongeren nemen geen blad voor de mond." Het programma Puberruil draait er juist om dat twee totaal verschillende jongeren meer begrip voor elkaars denk- en leefwereld krijgen. "Rolf heeft ook positieve dingen over buitenlanders gezegd. Het beeld dat hij had is danig bijgesteld: ook dat hebben we getoond."

Homofobie

Het COC vindt het zeer incorrect dat een omroep als de KRO zich laat verleiden om homofobie op een sensationele manier in te zetten om kijkcijfers te genereren. "Het is niet de eerste keer dat dat gebeurt", merkt voorzitter Frank van Dalen. In het programma Boer zoekt vrouw van de omroep liet ook boer Hans zich expliciet laatdunkend uit over homo's. "Wij herkennen hierin niet het respect dat de KRO in al haar wervingscampagnes wel predikt."

Ook hier is de omroep het niet mee eens. "We volgen in deze programma's juist een proces dat de hoofdpersonen doormaken", legt Kager uit. "Moet je dan uit politieke correctheid commentaar dat die karakters geven over homo's weglaten? Het geeft een substantieel inzicht in hun denkwereld."