AMSTERDAM - 'The Queen' en 'The last king of Scotland' waren zondagavond de grote winnaars van de British Academy Film Awards. Helen Mirren werd onderscheiden voor haar koninklijke rol in 'The Queen', die ook de prijs kreeg voor beste film.

Bekijk video

Zijn rol als Afrikaanse dictator bezorgde Forest Whitaker de award voor beste acteur. 'The last king of Scotland' werd tevens uitgeroepen tot beste Britse film.

Zwartboek

'Zwartboek' moest de award voor beste niet-Engelstalige film laten passeren. De prijs ging naar het al eerder onderscheiden 'Pan's labyrinth'. De Spaanstalige fantasiefilm is met zes nominaties sterk vertegenwoordigd bij de Oscars, die op 25 februari worden uitgereikt. 'Zwartboek' werd niet genomineerd voor de Amerikaanse filmprijzen.

United 93

De award voor beste regie ging naar Paul Greengrass, voor de 9/11-film 'United 93'. De onderscheidingen voor beste bijrollen waren voor Jennifer Hudson ('Dreamgirls') en Alan Arkin ('Little Miss Sunshine'). De vrolijke familiefilm kreeg ook een prijs voor het beste originele script.

Sterren als Sienna Miller, Penélope Cruz en Kylie Minogue waren uitgenodigd om in het Royal Opera House in Londen de gouden beeldjes uit te reiken.

Anders dan vorig jaar, toen 'Brokeback mountain' de Bafta's domineerde, kwam geen film als absolute winnaar uit de bus. De Britse awards worden gezien als graadmeter voor de Oscars. Mirren en Whitaker, die beiden in januari een Golden Globe kregen, gelden als favorieten voor de filmprijzen.

De Rising Star Award, voor aanstormend talent, ging naar Eva Green. De jonge Franse actrice debuteerde in 'The dreamers', van Bernardo Bertolucci, en werd vorig jaar bij het grote publiek bekend door haar rol in 'Casino royale'.

James Bond

De James Bond-film was de grote verliezer van de Bafta's. De film, die negen keer was genomineerd, ging naar huis met één award voor het beste geluid. De meermaals onderscheiden film 'Babel' moest het doen met een award voor beste soundtrack.