AMSTERDAM - De vrouw die zegt de echtgenote te zijn van James Brown mag het huis weer in waar ze met de soulzanger samenwoonde. Dat heeft een rechter bepaald. Tomi Rae Hynie werd de toegang tot de kapitale woning ontzegd na de dood van Brown op eerste kerstdag.

De villa van James Brown op Beech Island werd na zijn dood afgesloten om te voorkomen dat zijn spullen zouden verdwijnen. "Stel je eens voor wat er anders gebeurd zou zijn", verklaart zijn advocaat de verzegeling van het huis. "De spullen van James Brown zouden in de uitverkoop zijn gestald op de planken van Macy's."

Kleding

De 37-jarige Hynie heeft nu toestemming gekregen om haar persoonlijke eigendommen op te halen. Vrijdag nam ze al wat kleding mee uit het huis. Ze verklaarde later nog een keer terug te gaan om meubels op te halen.

Ongeldig

Hynie en Brown gaven elkaar in 2001 het jawoord. Maar volgens advocaten van de soullegende was het huwelijk ongeldig, omdat Hynie nog met een andere man getrouwd zou zijn geweest.

Brown en Hynie hebben samen een 5-jarige zoon, James Joseph. De jongen en diens moeder worden niet vermeld in het testament van Brown. Dat zou zijn omdat de zanger het document al voor de geboorte van zijn zoontje heeft opgesteld.

Brown, die bekendstond als The Godfather of Soul, overleed in de kerstnacht aan hartfalen in combinatie met een longontsteking. De soullegende, die 73 jaar werd, is nog altijd niet begraven, omdat zijn nabestaanden het er niet over eens zijn waar zijn laatste rustplaats moet zijn.