AMSTERDAM - R&b-ster R. Kelly is woensdag niet op komen dagen in de rechtbank, waar hij zich moest verantwoorden voor kindermisbruik en het maken van kinderporno. Hij ligt in het ziekenhuis vanwege een blindedarmoperatie, zegt zijn advocaat.

De 40-jarige zanger onderging de operatie afgelopen zondag en verkeert inmiddels weer in goede gezondheid.

Kelly moest voor de rechter verschijnen in verband met een videoband die in 2002 in zijn huis werd gevonden. Op de band is te zien hoe hij seksuele handelingen verricht met een 14-jarig meisje. De r&b-ster zegt onschuldig te zijn aan alle veertien beschuldigingen van kindermisbruik waarvan hij naar aanleiding van de vondst wordt verdacht.

Reputatie

De zanger, bekend van hits als 'I believe I can fly' en 'Fiesta', heeft al jaren te kampen met een slechte reputatie vanwege zijn voorkeur voor jonge meisjes. Zo zorgde in 1994 het illegale huwelijk tussen de destijds 27-jarige zanger en de 15-jarige zangeres Aaliyah voor veel ophef.

Toen de media lucht kregen van het huwelijk en er maar geen genoeg van konden krijgen, besloot het stel het te ontbinden. Aaliyah verbrak kort daarop alle banden met haar ex. In 2001 kwam ze bij een vliegtuigongeluk om het leven.

Op 21 februari moet R. Kelly zich opnieuw voor de rechter verantwoorden. Zijn advocaat zegt dat de zanger dan wel aanwezig is.