MIAMI/LONDEN - De Brits-Australische popster Maurice Gibb, bekend geworden met de popgroep de Bee Gees, is zondag op 53-jarige leeftijd overleden. Hij stierf om kwart voor een 's nachts in een ziekenhuis in zijn woonplaats Miami, waar hij donderdag een spoedoperatie had ondergaan aan zijn ingewanden. Kort voor de operatie was hij gereanimeerd na een hartstilstand.

Maurices tweelingbroer Robin was in het ziekenhuis toen de voormalige zanger en basgitarist overleed, evenals Gibbs vrouw en kinderen, andere leden van de familie en een aantal vrienden. Buiten het ziekenhuis hadden zich fans verzameld. Maurice - die op 22 december 1949 op het eiland Man was geboren - trad al op zesjarige leeftijd met Robin en de iets oudere Barry op in hun toenmalige woonplaats Manchester. Zij hadden een playback-act waarin zij de populairste liedjes van die tijd brachten.

Nadat het gezin in 1958 naar Australië was geëmigreerd, gingen de drie zich Bee Gees noemen, een afkorting van de Brothers Gibb. Ze genoten daar aanvankelijk beperkt succes. In 1967, toen zij net hadden besloten hun geluk te gaan beproeven in Groot-Brittannië, werden zij 'Groep van het Jaar' in Australië.

Groot-Brittannië

Zij zetten hun carrière in Groot-Brittannië voort met Robert Stigwood als manager. De hits begonnen te komen. 'New York Mining Disaster 1941' werd gevolgd door 'Massachusetts' en in iets meer dan een jaar tijd hadden de Bee Gees nummer-eenhits in vijftien landen.

Toen gingen roem en geld al gepaard met drank, drugs en geruzie. Terwijl Robin werk maakte van een solocarrière, trouwden Barry en Maurice en begonnen veel geld uit te geven. Maurice was in 1969 getrouwd met de Britse zangeres Lulu, die hij tijdens een optreden in Top of the Pops had ontmoet. De twee woonden in het exclusieve Hampstead. Maurice kocht in een periode van enkele dagen drie auto's: een Rolls-Royce, een Bentley en een Aston Martin. Hij raakte aan de drank en na afloop van de feesten die Lulu en hij gaven, hadden zij geregeld ruzies. In 1973 was het huwelijk voorbij, maar het duo bleef vrienden. Vorig jaar traden zij nog samen op.

Robin en zijn broers gingen in het begin van de jaren zeventig weer samen optreden. Zij hadden wel enkele hits, maar de verkoop daalde tot hun album 'Children of the World'. Daarvoor kregen zij een platina plaat. Een van de populairste nummers daarop was de discohit 'You Should be Dancing'. Daarna kwam hun grootste succes: de soundtrack voor de film 'Saturday Night Fever', met nummers als als 'Night Fever' en 'How Deep is Your Love'. Die kwamen in vele landen bovenaan de hitlijsten.

In die tijd verhuisden de drie naar Miami. Maurice trouwde met Yvonne en kreeg met haar twee kinderen. Hij vertelde dat zij de basis was van zijn succesvolle strijd tegen het alcoholisme. In de jaren tachtig ging het wat minder goed. De wegen van de drie broers scheidden zich. In 1988 overleed hun jongere broer, Andy, als gevolg van drugsgebruik.

Later traden de Bee Gees nog weer op, met wisselend succes. In kregen zij een American Lifetime Achievement Award, een Brit Award en kregen zij een plaats in de Rock and Roll Hall of Fame.