PARIJS - Het Parijse Openbaar Ministerie stelt een strafrechtelijk vooronderzoek in naar aanleiding van de aangifte wegens verkrachting van het Nederlandse fotomodel Karen Mulder. Justitie in Parijs maakte dat donderdag bekend. De 31-jarige Nederlandse beschuldigt een man uit haar naaste omgeving ervan dat hij haar in april in haar Parijse woning heeft misbruikt. Dezelfde man zou haar ook al hebben misbruikt toen ze twee jaar oud was.

Karen Mulder behoort tot de mondiale top in de fotomodellenwereld. Ze werd op haar zeventiende ontdekt door het modellenbureau Elite. In de jaren negentig van de vorige eeuw schitterde ze op de catwalk voor vele merken zoals Yves Saint-Laurent, Chanel en Valentino. Mulder is een van de best betaalde modellen ter wereld.

Eind oktober verklaarde ze voor de Franse televisie dat ze seksueel misbruikt zou zijn door een 'gekroond persoon' en door de bazen van een mode-onderneming. De producenten van het programma met de gewraakte uitspraken twijfelden echter aan haar verhaal en besloten het niet uit te zenden.

Volgens de Franse krant Le Parisien van donderdag is het topmodel begin november ingestort en in een kliniek in de Franse hoofdstad opgenomen.