Dinsdag 4 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Divo's Geer en Goor zetten trend

AMSTERDAM - De divo is het nieuwe stijlicoon onder homoseksuele mannen. Door Gerard Joling en Gordon zijn steeds meer mannen die koketteren met vrouwelijke eigenschappen en zich zelfverzekerd en egocentrisch opstellen.
Door ANP

Na de metroseksueel is de divo nu het nieuwe boegbeeld.

Gert Hekma, universitair docent homostudies aan de Universiteit van Amsterdam, stelt dat er steeds minder sterke grenzen komen tussen mannen en vrouwen. "Gerard Joling en Gordon zijn de trendsetters op het gebied van divo's. Ze zijn uitvergrote nichten die veel obscene grappen maken en hun uiterlijk vertoon is alom aanwezig. Divo's kom je vooral tegen in creatieve beroepen omdat ze daarin al een beetje gek kunnen doen."

Draak steken

Na de dandy en de metroseksueel is het verschijnsel van de divo volgens Hekma wel een trend te noemen. "Veel mensen vinden divo's grappig omdat ze zich niet aan de heteronormen houden en de draak steken met hun homo-zijn." In het buitenland bestaan divo's al langer. De Britse zanger Elton John is een typische divo met zijn juwelen, hysterische buien en zijn gevoel voor mode.

Evert Santegoeds, hoofdredacteur van Privé, meent dat divo's vooral uit zijn op uiterlijk vertoon. "Ze hebben geld en laten dat ook zien. Dure auto's, designkleding, peperdure huizen. Het zijn homo's die niet meer opvallen met hun homo-zijn en daarom andere manieren zoeken om aandacht te krijgen."

Vals

Volgens Jan Peter Jansen, hoofdredacteur van Men's Health, is een kenmerk van een divo dat 'ie vals is. "Van Gordon en Gerard Joling verwacht je scherpe en grappige opmerkingen die mensen niet bepaald serieus nemen. Vrouwen kunnen divo's vaak beter waarderen dan mannen." Jansen verwacht dat de divo-trend een korte levensduur zal hebben. "Het is even leuk, maar op een gegeven moment is de lol eraf."

Wat vindt Gordon er zelf van? "Ach, Geer en ik worden wel eens polderdiva's genoemd, doordat we een beetje verwend doen en soms zeggen: 'Nee hoor, dat doe ik niet, daar heb ik geen zin in. Maar dat is ook een beetje het spel. Maar waarom mensen daar nu weer het stempel 'divo' op moeten plakken. Eerst had je de metroseksueel en nu dit. Ik ben levenslustig en extravagant, maar van dat soort predikaten hou ik helemaal niet. Maar toch, als mensen willen spreken van een divo, ik vind het prima!"

Aanbevolen artikelen