'Gerard Joling is de schnabbelkoning' (video)

AMSTERDAM - Verschillende BN'ers noemen Gerard Joling de kampioen van het Nederlandse schnabbelcircuit. "Na de opnames racet hij altijd weg om weer ergens zijn gezicht te laten zien", vertelt Nance Coolen.

Bekijk video

Nance, die samen met Joling het SBS-programma 'Sterren dansen op het ijs' presenteert, noemt haar collega 'de absolute schnabbelkoning'.

Ook Maud Mulder en de hiphopgroep K-Liber 4 Life hoeven niet lang over de vraag na te denken. "Gerard Joling", klinkt het in koor. De sterren waren woensdag aanwezig op de Geels Nieuwjaarsparty in Uitgeest, waar Nederlandse showbizzprijzen werden uitgereikt aan artiesten als Jan Smit en Wolter Kroes.

Geld is geld

De 46-jarige Joling verbaast zich niet over zijn reputatie. "Schnabbels zijn gewoon werk", zegt hij laconiek. "En geld is geld." Grenzen heeft de zanger niet. "Ik heb de gekste dingen gedaan, zoals een optreden voor een lijkenkistfabrikant", vertelt hij. "Het moet wel een beetje bij me passen. Ik rook niet, dus ik ga niet voor een half miljoen een sigarettenmerk promoten. Alhoewel, waarom ook niet."

Zelf nomineert Joling de Volendamse zanger Wolter Kroes. "Die is nu flink zijn zakken aan het vullen", zegt hij. "Ik denk dat ik, samen met Jan Smit, het meest geboekt word", beaamt Kroes. "Schnabbelen klinkt altijd een beetje vies, maar het is gewoon keihard werken." Het meest geniet de rasartiest van optredens bij mensen thuis. "Soms sta ik voor één liedje met al mijn apparatuur ergens in een flat op driehoog achter."

Schnabbel en Babbel

Ook het duo Nick & Simon, dat werd onderscheiden als beste nieuwkomer, ziet Kroes als schnabbelexperts. "Maar wij zijn dit jaar ook al meer dan driehonderd keer geboekt. Je kunt ons wel Schnabbel en Babbel noemen", grapt Simon Keizer. Hoewel het woord 'schnabbel' volgens de Volendammers een negatieve lading heeft, schamen ze zich niet voor hun bijverdiensten. "Het is hard werken en zweten", benadrukt Nick Schilder.

Nance Coolen gaat wat selectiever te werk bij het kiezen van klusjes. "Ik heb een paar jaar geleden besloten niet meer te zingen", vertelt de presentatrice, die jarenlang het gezicht was van het tv-spel Lingo. "Maar ik heb laatst bijvoorbeeld een ijsbaan geopend, en dat is wel lekker makkelijk verdiend." Volgens de blondine is schnabbelen voor veel artiesten broodnodig. "Je moet toch je geld verdienen", zegt ze. "Wanneer het wat slechter gaat met je carrière, moet je ergens op kunnen teren."

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie