Britse politiek probeert rel Big Brother te sussen

LONDEN - Een hoog oplopende rel over vermeende racistische uitspraken in het Britse Big Brother-huis heeft vrijdag politieke bemoeienis gekregen. De Britse minister van Financiën en beoogd premier Gordon Brown heeft een stemadvies gegeven aan de kijkers, die vrijdagavond mogen bepalen wie het huis moet verlaten.

In het Celebrity Big Brother-huis wonen een aantal bekende mensen, onder wie een winnares van een vorige editie, Jade Goody, en de Bollywood-actrice Shilpa Shetty. Goody en twee andere bewoonsters hebben Shilpa verscheidene racistische opmerkingen toegevoegd, waarop de actrice emotioneel reageerde.

Brown is momenteel in India en heeft zich in de filmstad Mumbai moeten verdedigen over het televisieprogramma. ,,Ik hoop dat mensen zullen stemmen voor tolerantie. Shilpa zou met respect moeten worden behandeld'', zei Brown volgens The Evening Standard.

Klachten

De scènes hebben geleid tot een recordhoeveelheid van 38.000 klachten bij de Britse mediatoezichthouder Ofcom. In India hebben duizenden mensen geprotesteerd tegen de behandeling van hun landgenote.

Voor het eerst sinds de serie in Groot-Brittannië is te zien, mag er geen publiek bij het hek staan als een van de bewoners vrijdagavond wordt weggestemd. Alleen Goody en Shilpa zijn genomineerd om het huis te verlaten. De producenten vrezen dat Goody zou worden aangevallen door een woedende menigte, mocht zij degene zijn die het veld moet ruimen.

Tip de redactie