Zwartboek op shortlist Oscars (video)

LOS ANGELES - Zwartboek is een van de negen films op de shortlist voor een Oscar voor beste buitenlandse film. Regisseur Paul Verhoeven hoort 23 januari of zijn productie is doorgedrongen tot de vijf definitieve genomineerde films.

Bekijk video

Zwartboek moet het opnemen tegen Pedro Almodovars Volver, een Spaanse film die geldt als een van de favorieten. Verder staan onder meer Mexico's Pan's Labyrinth en het Duitse The Lives of Others op de shortlist.

De Academy of Motion Picture Arts and Sciences moest een keuze maken uit een recordaantal van 61 ingediende films. De uitreiking zelf vindt plaats op 25 februari in het Kodak Theatre in Hollywood.

Gouden Kalveren

Zwartboek werd eerder al bekroond met drie Gouden Kalveren en de prijs voor beste buitenlandse film op het filmfestival van Venetië.

Afgelopen weekeinde werd de rolprent genomineerd voor een British Academy Film Award, de belangrijkste Britse filmprijs.

Bezoekers

Een miljoen Nederlanders trokken sinds de première in september naar de bioscoop om Zwartboek te zien. Met een opbrengst van meer dan 7 miljoen euro is Paul Verhoevens productie het grootste Nederlandse filmsucces van de afgelopen vijftien jaar.

Voor films met een Kijkwijzer-keuring van 16 jaar en ouder is Zwartboek zelfs het grootste succes van de afgelopen 25 jaar.

De film vertelt het verhaal van de jonge joodse vrouw Rachel (Carice van Houten), die tijdens de oorlog aanpapt met de Duitse vijand. Ze wil wraak nemen omdat haar familie is vermoord. Naast Van Houten spelen onder anderen Thom Hoffman en Halina Reijn in de film.

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie