AMSTERDAM - De jazzpianiste en componiste Alice Coltrane, weduwe van saxofoonlegende John Coltrane, is vrijdag in een ziekenhuis in West Hills in Californië overleden. Dat heeft haar zus Marilyn McLeod bekendgemaakt.

Alice Coltrane was 69. Zij beheerde bijna veertig jaar de muzikale nalatenschap van haar man, die in 1967 op 40-jarige leeftijd overleed.

Alice Coltrane was bekend om haar astrale composities en om haar gebruik van de harp in de jazzmuziek. Ze ontmoette John Coltrane in 1963, toen zij speelde in de band van de vibrafonist Terry Gibbs. Zij trouwde met Coltrane en trad midden jaren zestig met diens band op in San Francisco, New York en Tokyo. Na de dood van haar man wijdde ze zich aan de opvoeding van hun kinderen, maar bleef daarnaast optreden.

Onderbreking

Haar vroege albums, 'A monastic trio' en 'Ptah, the El Daoud', werden lovend ontvangen. Na een onderbreking van 26 jaar bracht Alice in 2004 haar laatste album uit, 'Translinear light'. Afgelopen herfst trad zij voor het laatst op met haar zoon Ravi, een saxofoonspeler.

Alice Coltrane laat nog een zoon, een dochter en vijf kleinkinderen achter. Haar zoon John Coltrane jr. kwam in 1982 om bij een auto-ongeluk.