AMSTERDAM - Ali B komt in actie tegen de muur in de door Israël bezette Palestijnse gebieden. De vredesbeweging United Civilians for Peace (UCP) organiseert samen met de hiphopper een graffitiwedstrijd waaraan jongeren tussen de 18 en 27 jaar mogen deelnemen.

De winnaar reist in het voorjaar samen met Ali B naar de regio.

Met de actie wil de organisatie aandacht vragen voor het lot van Palestijnse kinderen die 'in de schaduw van de muur' leven. Volgens UCP zijn door de muur honderden Palestijnen geïsoleerd geraakt van werk, scholing en gezondheidszorg.

Kinderjury

Deelnemers moeten voor 31 januari een ontwerp van een graffitischildering inzenden. De winnende creatie wordt op de honderden meters lange veiligheidsmuur gezet. Een kinderjury ter plaatse bepaalt welk ontwerp wordt uitgewerkt.

Israël begon in 2003 met de bouw van een afscheiding op de Westelijke Jordaanoever. De Israëlische regering zegt met de constructie Palestijnse terroristen te willen weren. De Verenigde Naties hebben zich in een resolutie uitgesproken tegen het bouwproject.

In 2004 oordeelde ook het Internationaal Gerechtshof in Den Haag dat de barrière in tegenspraak is met het internationaal recht.