BRUSSEL - De Belgische prins Laurent zal het voordeel dat hij kreeg van fraudeurs vrijwillig terugbetalen. "Als na afloop van het proces blijkt dat er verrijking zonder oorzaak was, zal er terugbetaald worden'', zei een woordvoerder van het Paleis donderdag.

Hij voegde nog toe dat dit in lijn is met recente uitspraken van Laurents vader, koning Albert II.

Prins Laurent kreeg eind jaren negentig voor circa 175.000 euro aan goederen en klusjes voor zijn villa Clémentine van fraudeurs bij de Belgische marine. Laurent dacht dat deze uitgaven gewoon uit de begroting van de marine kwamen. Justitie vermoedt echter dat twaalf oplichters op die manier zelf nog ruim 2 miljoen euro in eigen zak staken.

Over de fraude loopt nu een strafzaak bij de rechtbank in Hasselt. De prins kwam daarvoor dinsdag getuigen, wat zeer ongebruikelijk is voor de koninklijke familie. Justitie heeft hem niet in verdenking gesteld. De strafrechter kan hem daardoor niet veroordelen tot terugbetaling.

Debat

Bijna alle politieke partijen in België willen binnenkort een debat over de financiering van het koningshuis. De meeste willen de betalingen beperken tot de koning, de kroonprins en de weduwe van de vorige koning. Andere leden van de koninklijke familie zouden dan als een soort freelancers worden betaald, afhankelijk van hun prestaties.

Laurent krijgt nu een zogeheten dotatie van 300.000 euro per jaar. Hij was tot begin jaren negentig de tweede in lijn van de troonopvolging. Door een wetswijziging is hij echter gedaald tot elfde. De prins leidt twee zwaar gesubsidieerde stichtingen voor milieu en dierenwelzijn.