GENEVE/ROME - De Italiaanse filmmaker Carlo Ponti is woensdag in Genève overleden. Hij werd 94 jaar. Dat meldde het Italiaanse persbureau ANSA.

Bekijk video

Ponti maakte meer dan 140 films. Hij was getrouwd met de Italiaanse actrice Sophia Loren met wie hij twee kinderen heeft.

Geschiedenis

Ponti werd in 1912 in Magenta, ten westen van Milaan, geboren.

Hij stapte in filmzaken in 1941. Hij produceerde meer dan 140 films en werkte daarbij samen met beroemde regisseurs zoals Federico Fellini, Vittorio de Sica, David Lean en Michelangelo Antonioni.

In de jaren veertig en vijftig produceerde hij films van Fellini zoals la Strada samen met Dino de Laurentis. Deze combinatie van filmmakers verwierf veel faam met hun eindproducten.

Andere beroemde films van Ponti zijn Doctor Zhivago en Una Giornata particolare.

Sophia Loren

Ponti is twee maal getrouwd geweest. Zijn tweede vrouw Loren is mede dankzij het huwelijk met Ponti in 1957 actrice geworden. Ponti heeft drie zoons, Carlo junior, Alessandro en Edoardo.

De laatste twee zijn respectievelijk werkzaam als filmproducent en als regisseur. Allessandro is het kind uit zijn eerste huwelijk met Giuliani Fiastri.

De echtscheiding van Fiastri in Mexico werd niet door de Italiaanse staat erkend. Daarom leefden Ponti en Loren in Italië voor de wet samen. Ponti nam in 1964 de Franse nationaliteit aan en huwde Loren in 1966 naar Frans recht.