BRUSSEL - De Belgische prins Laurent, die in de jaren negentig voor honderdduizenden euro's hulp kreeg van fraudeurs bij de marine, dacht dat de steun legitiem was. Hij vertrouwde zijn adviseur Noël Vaessen, die had gezegd dat de marine kon helpen bij de inrichting van zijn villa.

Bekijk video

"Wie ben ik dan om te twijfelen?", zo heeft de prins gezegd tegen de procureur van Hasselt, die hem maandagavond heeft verhoord. Dat blijkt uit het verslag dat de procureur dinsdag verspreidde tijdens de rechtszaak tegen de fraudeverdachten.

"Ik weet ook niet hoeveel geld er aan wat is gespendeerd bij de renovatie", zei de prins volgens de VRT in het verslag. "Ik had geen inzage in eender welke boekhouding."

Ondervraagd

Tijdens de zitting dinsdag is Laurent nog ruim een kwartier ondervraagd door de voorzitter van de rechtbank, Christine Coopmans. De rechter vroeg Laurent of zijn adviseur Vaessen had gezegd dat de kosten door de marine gedragen zouden worden. Op die vraag antwoordde Laurent: "Zo duidelijk niet. Ik heb dat duidelijk gemaakt in mijn document (waarmee hij verwees naar het verslag van zijn verhoor). Ik kan u weinig zeggen."

De rechter wilde nog weten of Vaessen goederen in natura had geleverd aan de dierenklinieken van prins Laurent, als sponsoring. "Dat klopt", zei de prins, die verder nog bevestigde dat er na het vertrek van Vaessen geen werken meer zijn uitgevoerd aan zijn villa of klinieken.

Villa

Het is zeer ongebruikelijk dat een prins het woord voert in een strafzaak. De prins was als getuige gedagvaard door Vaessen, een van de twaalf verdachten. De groep heeft volgens justitie zo'n 2 miljoen euro verduisterd. Daarvan zou volgens justitie zo'n 175.000 euro's zijn besteed aan de inrichting en het opknappen van de prinselijke villa in Tervuren bij Brussel.

De prins arriveerde dinsdagochtend in een Smart-auto bij de rechtbank in Hasselt, samen met zijn advocaat Fred Erdman. De jongste zoon van koning Albert II volgde daarna de aanvang van het proces in een bankje met enkele velletjes A4 op schoot. Na zijn verhoor door de rechter verliet Laurent rond 15 uur het gerechtsgebouw.