AMSTERDAM - Iwao Takamoto, de bedenker van Scooby-Doo, is maandag overleden. Dat heeft zijn woordvoerder bekendgemaakt. De Japans-Amerikaanse cartoonist en filmregisseur overleed aan de gevolgen van een zwak hart in een ziekenhuis in Los Angeles. Hij is 81 jaar geworden.

De carrière van Takamoto besloeg zes decennia, waarin hij betrokken was bij de totstandkoming van enkele van de beroemdste animatiefiguren in de geschiedenis.

Zo werkte Takamoto mee aan films als 'Cinderella', 'Peter Pan' en '101 Dalmatians' en televisieseries als The Jetsons en The Flinstones. Maar het was Scooby-Doo, de bangige hond met het avontuurlijke hart, die hem als cartoonist definitief op de kaart zette.

Hondenras

Takamoto ontwierp Scooby-Doo na een gesprek met een fokker van het hondenras Deense dog. Zijn naam is geïnspireerd op de laatste zin van het nummer 'Strangers in the night' van Frank Sinatra, waarin de zanger zoiets als 'dodidodido' zingt.

Takamoto werkte van eind jaren veertig tot 1961 voor Disney. Daarna stapte hij over naar productiehuis Hanna-Barbera, waar hij in 1973 onder meer de regie van de film 'Charlotte's web' op zich nam.

Een nieuwe verfilming, die een combinatie is van spel door echte acteurs en computeranimaties, draait momenteel in de bioscoop.