AMSTERDAM - "De kijker is de dupe van de ijsdansoorlog tussen RTL4 en SBS6", zei Gerard Joling maandag tijdens de presentatie van Sterren Dansen Op Het IJs. De eerste aflevering is aanstaande vrijdag, gelijk met de eerste uitzending van Dancing on Ice op RTL4.

Programmaleider Tina Nijkamp vindt het "zonde" voor de kijkers. "De vrijdag is ónze ijsdansavond. Ik snap niet zo goed waarom RTL4 nu ook op deze dag gaat zitten, terwijl ze voorheen op de zaterdag zaten."

Vorig seizoen was het SBS-programma op het hoogtepunt goed voor 2,6 miljoen kijkers en is daarmee het best scorende amusementsprogramma van de zender ooit. Of dat dit jaar ook weer het geval is, durft Nijkamp niet te zeggen.

Lachertje

Diverse bekende Nederlanders gaan vanaf vrijdag samen met hun danspartner de strijd met elkaar aan. Vooraf was er wat onduidelijkheid of zanger Dries Roelvink mee zou doen. "Ik ga vrijdag het ijs op, maar ik weet zeker dat ik het lachertje van het programma ga worden."

De zanger traint iedere dag naar eigen zeggen heel hard, maar ziet nauwelijks vooruitgang. "Ik ben de minst goede schaatser van alle deelnemers en dat zal ik wel blijven."

Enge dromen

Actrice Elle van Rijn heeft nachtmerries van het ijsdansen, maar is er wel op gebrand om te winnen. "Natuurlijk, als je meedoet dan wil je winnen. Maar toen ik besloot om mee te doen, heb ik wel een paar enge dromen gehad. Nog steeds eigenlijk."

Ook zanger Thomas Berge wil graag goed scoren. "Het gaat boven verwachting goed." De 16-jarige zanger wordt door veel van zijn tegenstanders hoog ingeschat. "Die jongeren zoals Thomas durven veel meer dan ik", zegt zangeres Corry Konings. "Maar we zien wel hoe we uit de strijd komen", voegt ze eraan toe.

Andere deelnemers zijn onder anderen acteur Geert Hoes, ex-wielrenner Jeroen Blijlevens, nieuwslezer Arend Langenberg, zangeres Sita en presentator Bas Westerweel.

Techniek

Ex-schaatser Hein Vergeer won vorig jaar de eerste editie van het ijsdansprogramma. Hij heeft nog wel wat tips voor de deelnemers. "De techniek is heel belangrijk en je moet één worden met je schaatspartner. Je moet echt een team zijn." Het programma winnen heeft de oud wereldkampioen allround schaatsen geen windeieren gelegd. "Ik heb een paar keer meegedaan met Holiday on Ice en ik sta na twintig jaar weer in de picture."

Ook de nummer twee, Jody Bernal, merkt het positieve effect van het programma. "Ik ga vanaf maandag op tv een dagelijkse korte update geven van Sterren Dansen Op Het Ijs." De zanger heeft ook negentig shows meegedaan van Holiday on Ice.