AMSTERDAM - Volkszangeres Zwaan ondergaat volgende week een operatie. De 61-jarige zangeres van het duo en echtpaar Jan en Zwaan heeft te horen gekregen dat haar borst moet worden afgezet als gevolg van borstkanker. Dat heeft een woordvoeder donderdag bekendgemaakt.

Het duo, dat dit jaar 45 jaar bestaat, moet de plannen rondom het jubileum opschuiven. Wel staan de twee donderdag in de studio om een single op te nemen met Lucas & Gea.

Jubileum

"Vlak voor de kerst liet Zwaan ons weten dat ze de opnamen voor de single vanwege haar ziekte niet uit wilde stellen", zegt Lucas. "Wel zal de releasedatum en de presentatie van het jubileum worden uitgesteld tot na de operatie en revalidatie."

Het idee voor het lied van het viertal, 'Tranen heb ik om jou gehuild', ontstond volgens Lucas een halfjaar geleden en is geschreven door smartlappenzanger Jacques Herb. "Jacques schrijft liedjes voor Gea en mij, en dit nummer leek ons uitermate geschikt om met zijn vieren op te nemen.

Tamtam

Jan en Zwaan zijn naast collega's schatten van mensen en met dit duet wilden we weer wat tamtam rondom hen creëren. Ook wilden we ervoor zorgen dat het jubileum niet geruisloos voorbij gaat."

Jan (65) en Zwaan stonden begin jaren tachtig in de Top 40 met liedjes als 'Ik zoek een meisje' en 'Het dorpsfeest'. Het echtpaar maakt nog steeds cd's en treedt met name op bij Piratenfestivals.