BUENOS AIRES - De opnames van de Nederlandse jeugdfilm Zoop in Zuid-Amerika zijn stilgelegd wegens de hevige regenval. De aanhoudende buien in de Andes hebben een gat van zeker veertig meter geslagen in de weg tussen het dorp Jujuy en de stad Salta, in het noorden van Argentinië.

Hierdoor zijn de acteurs en de filmcrew van elkaar gescheiden. Dat heeft regisseur Johan Nijenhuis woensdag gemeld. "Het regent hier al weken", vertelt hij. "We hebben de problemen tot nu toe kunnen ondervangen. Maar nu gaapt er tussen de cast en de crew een kolkende rivier."

Consequenties

Nijenhuis zelf zit al in de stad Salta. Een groot deel van zijn medewerkers zit nog vast in het dorpje Jujuy. Het duurt volgens Nijenhuis nog zeker enkele dagen voordat de autoriteiten de weg kunnen herstellen. "Het heeft absoluut financiële consequenties voor ons", vreest hij. "Al is nog niet goed te overzien hoe groot die zijn."

De regisseur en zijn medewerkers hebben inmiddels twee weken in Argentinië gefilmd voor Zoop III. In het derde deel van de populaire filmreeks proberen de Rangers van het Ouwehands Dierenpark een unieke vlinderpopulatie te redden die door een bosbrand met uitsterven wordt bedreigd.

Première

De eerste twee Zoop-films trokken in de Nederlandse bioscopen honderdduizenden bezoekers en werden verkocht aan bijna vijftig landen. Zoop in Zuid-Amerika gaat vermoedelijk eind juni in première.