AUGUSTA - Familieleden, vrienden en fans van James Brown hebben zaterdag tijdens een openbare rouwbijeenkomst afscheid genomen van de maandag overleden soullegende.

Onder de aanwezigen in Augusta, Browns thuisstad in de zuidelijke Amerikaanse staat Georgia, waren ook sterren uit de muziek- en showbizzwereld, onder wie Michael Jackson.

Duizenden mensen maakten van de gelegenheid gebruik om de musicus en voorvechter voor gelijke rechten voor zwarten te laatste eer te bewijzen. Buiten de zaal stonden nog duizenden mensen die niet naar binnen konden.

Brown lag in een gouden open kist, gekleed in een zwart pak, een rood overhemd, zwarte handschoenen en met juwelen versierde schoenen. De Amerikaanse zender CNN wist te melden dat het Browns derde kostuumwisseling in drie dagen was. Tijdens een herdenkingsdienst voor de familie en in het Apollo Theather in de New Yorkse wijk Harlem was Brown anders uitgedost.

"De hele wereld veranderde zijn beat door James Brown", zei de mensenrechtenactivist Al Sharpton in een herdenkingsrede. Jackson noemde Brown zijn "grootste inspiratie".

De 'Godfather of Soul' overleed op eerste kerstdag op 73-jarige leeftijd aan een zware hartaanval.