AMSTERDAM - Ali B wist niet dat hij geen vuurwerk mocht afsteken in Staphorst en wil zijn naam gezuiverd hebben. Dat zei de bekende rapper vrijdag in een telefonisch interview. Hij ging ervan uit dat muziekzender TMF, die de ludiek bedoelde actie rond de lancering van TMF Radio organiseerde, alles goed had geregeld. "Ik wist niet dat het niet mocht", zegt Ali. "En ik haat vuurwerk. Het is duur en het stinkt."

De 25-jarige Ali Bouali moet mogelijk een boete betalen aan de gemeente van het Overijsselse dorp voor het afsteken van een honderdduizendklapper. TMF vergoedt de boete, mocht deze uitgegeven worden, zegt Ali. Het gaat hem echter niet om de bekeuring. Hij is kwaad dat zijn naam door het slijk wordt gehaald, en die van twee andere 'daders' niet. "In totaal zijn er drie klappers afgestoken, maar de rest blijft buiten schot", legt hij uit.

Ali is het meest van streek om de begrafenis van een 19-jarige jongen, die verstoord zou zijn door het vuurwerk. Hij heeft niet kunnen slapen omdat hij zich zo rot voelde, vertelt de rapper. "Ik heb de moeder van de jongen opgebeld om mijn excuses aan te bieden. Zij vroeg mij hoe laat we het vuurwerk afgestoken hebben." Ali was om 12.00 uur 's middags in Staphorst. "Zij vertelde me dat ze toen in Meppel was. Dit is gewoon een fout verhaal." De begrafenis vond om 15.00 uur plaats.

De politie van Staphorst heeft de rapper niet op de hoogte gesteld van een mogelijk proces-verbaal aan zijn adres. "De politie heeft mij niet naar mijn kant van het verhaal gevraagd, maar ik snap dat ik een boete moet betalen." Ali hoopt dat de situatie rechtgezet wordt. Hij brengt oudejaarsavond in Marokko door. "Daar wordt geen vuurwerk afgestoken."