AMSTERDAM - Oprah Winfrey is het favoriete rolmodel van het afgelopen jaar. Dat blijkt uit een enquête die persbureau AP hield onder duizend Amerikanen.

De talkshowhost, die 29 procent van de stemmen kreeg, besteedde dit jaar onder meer ruim dertig miljoen euro aan de oprichting van een meisjesschool in Zuid-Afrika. De school in Johannesburg wordt in januari geopend.

Andere beroemdheden aan wie de ondervraagden een voorbeeld nemen zijn Michael J. Fox, de aan de ziekte van Parkinson lijdende acteur die zich inzet voor stamcelonderzoek, en George Clooney, die opkomt voor de vluchtelingen in de Sudanese regio Darfur. De acteurs staan respectievelijk tweede en derde op de lijst.

Britney

Behalve naar hun rolmodellen werd de mensen ook gevraagd naar de sterren die volgens hen het slechte voorbeeld geven. Britney Spears staat met 29 procent van de stemmen bovenaan deze lijst. Sinds de zangeres de scheiding aanvroeg van Kevin Federline, de vader van haar twee zoontjes, wordt ze bijna elke avond feestend gesignaleerd. Dit heeft vragen opgeroepen over haar geschiktheid als moeder.

Paris

Ook de nieuwe beste vriendin van Britney, Paris Hilton, wordt afgerekend op haar feestgedrag. De hotelerfgename, die in september werd gearresteerd wegens rijden onder invloed, staat tweede op de lijst van beroemdheden die een slecht rolmodel zijn.

Mel Gibson, die afgelopen zomer in opspraak kwam nadat hij antisemitische opmerkingen maakte tijdens zijn arrestatie wegens rijden onder invloed, staat derde op deze lijst.