HILVERSUM - De 67-jarige zangeres Dorine heeft via een achterdeur de eindronde behaald van de RTL-talentenjacht X Factor. Dat bleek woensdag op een bijeenkomst in Hilversum.

Bekijk video

Presentatrice Wendy van Dijk maakte daar bekend dat de Haagse deelneemster met 75 procent van de stemmen door het publiek was uitgekozen om mee te doen aan de apotheose van X Factor. Het slotstuk bestaat uit een aantal liveshows, waarvan de eerste aanstaande zaterdag op het programma staat.

Voor de eindronde waren al negen kandidaten geselecteerd. Het publiek mocht bepalen wie zich als tiende en laatste mocht aansluiten. Drie acts waren genomineerd voor een zogenoemde 'wildcard' en uiteindelijk trok Dorine aan het langste eind.

Nu of nooit

In tegenstelling tot zijn voorganger Idols mogen aan het programma X Factor ook oudere kandidaten meedoen. De 67-jarige Haagse profiteert daarvan. De zangeres gunde haar jongere tegenstrevers ook een plaatsje in de finale. "Maar aan de andere kant geldt voor mij dat ik volgend jaar niet nogmaals meedoe. Voor mij is het nu of nooit, terwijl de jongeren nog meer kansen zullen krijgen om door te breken."

Dorine (achternaam maakt RTL niet bekend) besloot zich op te geven voor het tv-programma op basis van het promotiefilmpje waarin kandidaten werden geworven. Daarin was te zien hoe in een buitenlandse editie van X Factor een oude vrouw deelnam. "Toen ik dat oude vrouwtje zag lopen, met stok en haar kromme rug, dacht ik: dat kan ik ook. Ik ben benieuwd hoe ver ik kan komen. Ik vind dat ik wel iets heb, vooral als ik zing voel ik dat ik uit een spannend vaatje tap."

Furore

Dorine zingt al haar hele leven. In de zestiger jaren maakte ze furore in het Delfts studentencabaret. "Daarin zongen we een liedje over NepCafé, wat een parodie was op NesCafé. Na die tijd ging ik trouwen en kreeg ik kinderen." Het zingen kwam vervolgens op een lager pitje te staan, maar Dorine bleef doorgaan, door bijvoorbeeld in ziekenhuizen haar gezang te laten horen.

Of ze ver zal komen in de eindronde van het tv-programma vindt ze moeilijk te voorspellen. "Ik hoop dat ik komend weekeinde overleef, omdat ik dan een - naar mijn smaak - moeilijk nummer moet zingen. Het is het liedje 'History repeating' in de versie van the Propellerheads. Dat is een nummer met kloten, maar ook heel spannend. Ik vind het doodeng dat er allemaal dansers meedoen."

"Alles is zo uitgestippeld, ik mag niet improviseren. En juist improviseren, zoals in de jazz, vind ik leuk aan zingen."