AMSTERDAM - Regisseur Spike Lee gaat het leven van James Brown verfilmen. Dat meldt het filmvakblad Daily Variety woensdag. De soullegende overleed op kerstavond op 73-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Atlanta, waar hij met een longontsteking was opgenomen.

De voorbereidingen op de productie gaan in 2008 van start bij filmstudio Paramount. Welke acteur de rol van James Brown voor zijn rekening neemt, is nog niet bekend.

Volgens Daily Variety had Brown voor zijn dood een dikke vinger in de pap bij de ontwikkeling van het filmproject. Zo zou hij toestemming hebben gegeven zijn muziek te gebruiken.

Ray Charles

De afgelopen jaren zijn met succes de levens van bekende Amerikaanse artiesten verfilmd na hun overlijden. Zo schitterde Jamie Foxx in de rol van soulzanger Ray Charles in de film 'Ray' (2004). Acteur Joaquin Phoenix was dit jaar als countrylegende Johnny Cash te zien in 'Walk the line'.

Spike Lee is de bekendste zwarte regisseur in de Verenigde Staten. Hij maakte films als 'Jungle fever', 'Malcolm X' en 'Inside man'. Onlangs was op het Nederlandse documentairefestival Idfa een vier uur durende documentaire van zijn hand te zien. 'When the levees broke' werpt een kritische blik op de manier waarop de Amerikaanse regering is omgegaan met de verwoestende gevolgen van orkaan Katrina in New Orleans.