AMSTERDAM - De Nederlandse filmjournalisten hebben de Franse thriller Caché van regisseur Michael Haneke gekozen als beste film van 2006. Dat heeft de Kring van Nederlandse Filmjournalisten (KNF) woensdag bekendgemaakt.

De filmjournalisten kozen de psychologische thriller Nachtrit van regisseur Dana Nechushtan als beste Nederlandse film van het jaar.

Caché vertelt over tv-presentator Georges, die wordt gestalkt door iemand die video-opnames van zijn huis heeft gemaakt. Wanneer de banden die hij ontvangt steeds persoonlijker worden en de politie niets doet, gaat Georges zelf op onderzoek uit. Regisseur Michael Haneke ontving eerder op het Filmfestival van Cannes al een Gouden Palm voor de beste regie.

Babel

Bij de verkiezing van de KNF was de tweede plaats voor het indringende drama Babel, de gedeelde derde plaats ging naar drievoudig Oscarwinnaar Brokeback Mountain en de 9/11-tragedie United 93 van regisseur Paul Greengrass.

Nachtrit verhaalt over een taxichauffeur (Frank Lammers) die zichzelf volledig in de schulden werkt tijdens de taxioorlog die in 2000 in Amsterdam woedde. De film won op het Nederlands Filmfestival twee Gouden Kalveren voor beste acteurs.