AMSTERDAM - Fans van de op kerstavond overleden soullegende James Brown zijn zaterdag welkom op zijn begrafenis. De dienst vindt plaats in de James Brown Arena in Augusta, de laatste woonplaats van Brown in de Amerikaanse staat Georgia.

Bekijk video

De plek biedt ruimte aan 8500 mensen. Familie en vrienden nemen vrijdag afscheid van de zanger tijdens een privé-ceremonie.

Ook is er donderdag de mogelijkheid het opgebaarde lichaam van Brown te bezichtigen in het Apollo Theater in New York, de plek waar hij debuteerde als muzikant. Zaterdag wordt het lichaam voorafgaand aan de begrafenis nog eens opgebaard.

Nieuwjaarsshow

The Godfather of Soul, zoals de bijnaam van Brown luidde, overleed zondag aan een hartaanval nadat hij met een longontsteking was opgenomen in het ziekenhuis. Aanvankelijk leek het goed met hem te gaan. Hij praatte nog honderduit over de nieuwjaarsshow in de B.B. King Blues Club in New York, waar hij zou optreden.

Volgens zijn goede vriend Charles Bobbit, die bij hem was toen hij stierf, was de zanger tot vlak voor zijn dood helemaal zichzelf. "Ik ga vanavond weg", zei hij. Kort daarna zuchtte Brown zachtjes, deed hij zijn ogen dicht en stierf hij, zegt Bobbit. James Brown is 73 jaar geworden.