AMSTERDAM - De Britse kroonprins Charles mag de inhoud van zijn dagboeken voor zichzelf houden. Dat heeft het Britse hooggerechtshof donderdag bepaald.

Eerder dit jaar bepaalde de rechter dat Charles de volledige tekst van een dagboek, dat hij in 1997 bijhield tijdens een reis naar China, openbaar moest maken. Later werd echter beslist dat Charles het recht heeft de inhoud van zijn dagboeken enkel voor privédoeleinden te gebruiken.

De kroonprins had de Britse krant Mail on Sunday aangeklaagd wegens vertrouwensbreuk en schending van het auteursrecht. De krant publiceerde in november vorig jaar delen van het dagboek.

Reizen

Een voormalig personeelslid van het koninklijk huis zou het document, dat bestemd was voor enkele goede vrienden, hebben gelekt. Charles wilde met de rechtszaak voorkomen dat de krant soortgelijke verslagen van zijn reizen, hij schreef er zeven, publiceert.

Voorkeur

De Mail on Sunday zei dat publicatie het algemeen belang dient, omdat de dagboeken iets zeggen over de politieke voorkeur van Charles. Zo beschrijft de prins een overdrachtsceremonie tijdens een bezoek aan Hongkong als een 'afschuwelijke sovjetachtige vertoning', waarbij de president een 'propagandaspeech' houdt, nadat hij zich heeft losgemaakt uit een groep 'weerzinwekkende oude wassen beelden'.