AMSTERDAM - Kate Winslet baalt van het Hollywood-schoonheidsideaal en weigert zich daaraan te conformeren. De Britse actrice is geschokt door de hongerdood van het Braziliaanse model Caroline Reston. "Afschuwelijk, die druk op mager zijn", zegt ze in een interview met het tijdschrift Glamour.

In haar tienerjaren werd de 31-jarige Winslet vanwege haar babyvet gepest. Op school werd ze door haar medeleerlingen 'Blubber' genoemd. Nu maakt ze zich sterk voor vrouwelijke vormen. Ze ontstak in woede toen ze zag dat mannentijdschrift GQ haar op de cover slanker had gemaakt dan ze in werkelijkheid is.

Tranen

De actrice keek met afgrijzen naar het MTV-programma 'I want a famous face', waarin een meisje zich liet ombouwen tot het evenbeeld van Winslet. "Ik heb met tranen in mijn ogen zitten kijken. Mijn god, wat voelde ik me machteloos."

In naaktscènes in films wil ze als echte vrouw worden geportretteerd. "Ik heb geen sixpack, ik ben niet gevrijwaard van cellulitis. Ik wil dat vrouwen mij zien en denken: zo zie ik er ook uit. Ik weiger mee te doen aan het kweken van een anorexia-generatie."

Beschermen

Eerder deze maand gaf Winslet aan dat ze zich zorgen maakt over de voorbeeldfunctie van ultradunne sterren en modellen. Ze haalt geen tijdschriften in huis om haar 6-jarige dochtertje Mia te beschermen tegen de foto's van de magere vrouwen.

Momenteel is Winslet in de romantische komedie 'The holiday' te zien.