HILVERSUM - Drie presentatoren van Radio 3FM zijn dinsdagochtend begonnen aan hun actie om geld op te halen voor het anti-landmijnenprogramma van het Rode Kruis. Ze doen dat in een glazen huis (webcam) op de Neude in de binnenstad van Utrecht.

Bekijk video


'Heel veel succes. Ik bewonder jullie'

Giel Beelen, Gerard Ekdom en Sander Lantinga eten niet tijdens de zesdaagse actie Serious Request. Het publiek kan tegen betaling verzoeknummers bij de dj's aanvragen.

Minister-president Balkenende verrichtte om 9.00 uur de officiële aftrap door de deur van het glazen huis achter de dj's af te sluiten. Balkenende liet weten dat de Nederlandse regering 1 miljoen euro geeft aan de actie.

Succes

"Heel veel succes. Ik bewonder jullie", zei Balkenende vlak voor hij symbolisch de sleutel van het Glazen Huis omdraaide. "Maar ik ga er wel van uit dat jullie hetzelfde bedrag binnenhalen met de actie."

Slagroomsoesjes

Beelen en Ekdom zaten al eerder in het Glazen Huis, voor Lantinga is het dit jaar voor het eerst. "Je kán je niet voorbereiden", zegt hij. Zijn ontbijt bestond uit twee slagroomsoesjes. "Ik kijk helemaal niet op tegen zes dagen niet eten. Vooral het bekeken worden lijkt me zwaar."

Lantinga dreigde dinsdagochtend te laat te komen. "De ene taxi kwam niet opdagen, de andere kon mijn straat niet vinden. Uiteindelijk ben ik hier met politie-escorte gekomen."

Luciferdoosje

Het mooiste aan de actie vindt de BNN-dj dat iedereen wil meewerken. "Het ene moment komt een klein meisje een luciferdoosje met stuivers brengen en even later gooit iemand tweehonderd euro door de brievenbus. Geweldig."

Hij kan zich erg opwinden over de stille ramp waar dit jaar aandacht voor wordt gevraagd. "Mensen kunnen zo ziek in hun hoofd zijn. Die landmijnen liggen al jaren in de grond te wachten tot iemand erop gaat staan."

Darfur

In 2004 haalden de dj's van 3FM bijna 1 miljoen euro op voor de vluchtelingen in Darfur. In 2005 bedroeg het eindbedrag voor de ontheemde kinderen in de Democratische Republiek Congo ruim 2 miljoen euro.

Dit jaar konden de luisteraars voor het eerst stemmen op de dj die ze graag in het huis wilden zien. Claudia de Breij zat er niet bij en besloot haar eigen actie te gaan voeren. Zij wandelt met haar sidekick en een ezel van Leuven naar Utrecht.

Studio Brussel

De Belgische collega's van Studio Brussel doen dit jaar ook mee met de 3FM-actie. Drie dj's zijn dinsdag ook een soortgelijk Glazen Huis in Leuven ingegaan.