AMSTERDAM - De laatste woorden van prinses Diana voordat zij overleed waren "Mijn God, wat is er gebeurd?" Deze nieuwe feiten tekende de Britse krant The Mail on Sunday op uit het onderzoeksrapport van Scotland Yard.

Het drie jaar durende onderzoek, dat donderdag werd gepresenteerd, analyseerde de precieze toedracht van de dood van Diana en haar vriend Dodi Al-Fayed. Op 31 augustus 1997 kwamen zij om het leven bij een botsing tegen een pilaar in Parijs.

Lord Stevens, hoofd van Scotland Yard, concludeert dat het auto-ongeluk een tragisch ongeval was en geen moord, zoals Mohammed Al-Fayed, de vader van Dodi, beweert. Ook zijn beweringen dat Diana zwanger zou zijn en met zijn zoon zou gaan trouwen, worden door de onderzoekers ontkend. Daarnaast bevat het onderzoek gedetailleerde informatie over de periode kort voor en kort na de dood van de destijds 36-jarige prinses. Zo zou ze behandeling door medisch personeel hebben geweigerd.

Bloed

De Franse politieman Sebastien Dorzee, die kort na het ongeval ter plekke was, maakte Diana mee toen ze nog bij bewustzijn was. "Er kwam bloed uit haar mond en neus", zegt hij in het rapport. "Er was een diepe wond zichtbaar op haar voorhoofd en ze wreef over haar buik. Ze moet veel pijn hebben gehad."

Enkele minuten later richtte ze haar laatste woorden tot iemand van het ambulancepersoneel. Het onderzoek maakt verder duidelijk dat foto's van de gewonde prinses zijn gemaakt. De foto's zijn later door de Franse autoriteiten vernietigd.

Gebalsemd

Ook verklaart het rapport waarom het lichaam van Diana werd gebalsemd. Uit veiligheidsoverwegingen kon het lichaam in het ziekenhuis niet in een gekoeld mortuarium worden geplaatst. Door de hitte zou het letterlijk zijn gaan 'smelten'.

Michael Gibbins, de persoonlijke assistent van Diana, gaf uitvaartpersoneel de opdracht om het ontbindingsproces tegen te gaan. Hij zou zich niet hebben gerealiseerd dat hij hiermee toestemming gaf het lichaam te balsemen.