LONDEN - De vriendin van de Britse prins William, Kate Middleton, lijkt een formele status in het Britse koninklijk huis te hebben verworven. Kate was vrijdag bij de promotie van William aan de militaire academie Sandhurst. Het was de eerste keer dat ze William in het openbaar vergezelde naar een gelegenheid waar ook koningin Elizabeth aanwezig was.

De 24-jarige Middleton keek vanaf de zijkant toe hoe William samen met 464 andere kadetten van de academie promoveerde. De prins werd door zijn jaargenoten geloofd als 'een hele gewone jongen', de hoogst haalbare lof voor William, die wars is van openbaar vertoon van zijn koninklijke status.

Ook Williams vader Charles, zijn stiefmoeder Camilla en grootvader prins Philip woonden de ceremonie bij. Elizabeth sprak tijdens haar inspectie van de troepen William even apart toe.

Achtergrond

Middleton probeerde zich op de achtergrond te houden en zat niet bij de leden van de koninklijke familie. De aandacht van de Britse pers ging echter vooral uit naar de 24-jarige vrouw. Middleton vergezelt vrijdagavond William naar het promotiebal.

De laatste keer dat William en Kate formeel samen verschenen, was bij hun afstuderen aan de universiteit van St Andrews. Daar verscheen Middleton echter vooral omdat ze zelf haar bul haalde, hoewel ze meteen de gelegenheid kreeg haar ouders voor te stellen aan de koningin.