AMSTERDAM - Zijn afscheidslied had hij al klaar en zelfs gepubliceerd. Het typeert Robert Long, die woensdag overleed aan kanker. De zanger hield graag de regie in eigen hand. Hij werd in de jaren zeventig bekend met zijn protestliederen tegen het establishment.


Leen Jongewaard met Robert Long tijdens cabaretprogramma (1981)

Hij was net hersteld van een hartinfarct op 8 september 2005. De man die altijd alles durfde te zeggen, werd voorzichtiger. Nadat hij was gedotterd begon hij in zijn woonplaats Menaggio (Italië) aan het herstel. Hij gelastte zijn theatertournee 'n Duivels Genoegen af.

Hartvarken

"Een verschrikkelijk moeilijk besluit, maar ik kan de gedachte niet verdragen dat ik een middelmatige prestatie zou leveren. De beslissing te stoppen leverde meer huilbuien op, want het betekent ook dat de mensen met wie ik zo fijn en intens aan het repeteren was, tot aan m'n hartvarken, ook opeens in de zorgen zitten. Aan de andere kant is het misschien wel het begin van een nieuwe periode", schreef de artiest op zijn website.


Simone Kleinsma en Robert Long

Long bracht wel een cd uit met dezelfde titel als de afgelaste tournee. Daaruit bleek dat de hartaanval zijn strijdlust niet had verminderd. Hij zingt enkele nummers die teruggrijpen op zijn antikerkliedjes uit de jaren zeventig.

Gloria

Robert Long werd op 22 oktober 1943 in Utrecht geboren als Jan Leverman. Op 14-jarige leeftijd al werd hij muzikaal actief. Na zes jaar kreeg hij onder de naam Bob Revvel succes. Met zijn band The Yelping Jackals trad hij vier jaar op. In 1967 stapte hij over naar de popgroep Gloria, later Unit Gloria, die hits scoorde met Storm en The Last Seven Days.


Robert Long en Gerard Cox (1985)

Inmiddels was de jonge Leverman uitgegroeid tot een man van 1.92 meter. Dat hij in zijn Unit Gloria-tijd koos voor de artiestennaam Robert Long, was dus niet geheel toevallig.

Doorbraak

In 1971 besloot hij een solocarrière op te bouwen. Dat lukte aardig met de Engelstalige singles I believe in love en Let us try. De grote doorbraak kwam in 1974 met de Nederlandstalige plaat Vroeger of Later, die liefst 118 weken in de LP Hitlijsten stond.


Robert Long, Hans van der Woude en Alfred van den Heuvel doen een persiflage op de videoclip van Freddy Mercury van Queen

500.000 exemplaren gingen over de toonbank. Long wisselde tedere liefdesliedjes als Kalverliefde af met maatschappijkritische en tegen geloof en kerk gerichte teksten als Het leven was lijden, Jezus redt en Allemaal angst. Drie jaar later kwam de opvolger Levenslang uit, die met een Edison werd onderscheiden.


Jenny Arean met Robert Long en Rob de Nijs

Na Vroeger of Later kwamen tot 2006 ongeveer twintig albums die regelmatig met goud en platina werden bekroond. Verder ontving Robert Long zes Edisons, de Visser Neerlandiaprijs voor zijn totale oeuvre, een Zilveren Harp, een Gouden Harp, een Gouden Palm en de Vlaamse Marnixring.

Homoseksualiteit

Long schopte tegen heilige huisjes met liedjes over de kerk, homoseksualiteit en hypocrisie. Die recalcitrantie groeide uit tot zijn handelsmerk. Daarnaast stond hij bekend als een van de grootste zangers en tekstschrijvers van de Lage Landen met zijn duidelijke uitspraak en gevoel voor de Nederlandse taal.

Corry Konings werkte samen met Long. Ze zong in zijn musical Tsjechov (1988) en ze vertolkten samen het lied De molen in zijn tv-spektakelshow Fantastico (1992). Bovendien schreef Long liedjes voor haar.

Grapje

Konings: "Robert Long was een vriendelijke, fijne man. Hij was heel serieus in zijn werk maar ondertussen stelde hij je gerust, maakte een grapje. Hij was een fan van mij en ik van hem. Hij maakte liedjes met mooie teksten, er zat heel veel waarheid in. Midlifecrisis is één van mijn favorieten."


Long presenteerde vanaf 1989 '10 voor taal'

Liedjes schrijven was niet de enige bezigheid van Long. Hij presenteerde vanaf 1989 jaren het tv-programma 10 voor taal. Een jaar eerder kwam zijn eerste roman Wat wil je nou uit. Vanaf eind 1986 tot 1993 verschenen columns van zijn hand in het Algemeen Dagblad. Hij schreef regelmatig columns en commentaren op zijn officiële website www.robertlong.nl.

Huwelijk

"Ik vind het nog steeds een raar idee dat de overheid mijn keuze moet goedkeuren. Als twee mensen (waarom niet drie of meer?) besluiten dat zij hun leven samen willen leiden en voor elkaar willen zorgen is dat hun beslissing", schreef hij. Desondanks trad Long op 6 december 2005 in het huwelijk met zijn 28 jaar jongere Vlaamse vriend en manager Kristof Rutsaert.