LONDEN - De dood van de Britse prinses Diana in augustus 1997 is het gevolg van een tragisch auto-ongeluk. Er is geen sprake van een moordcomplot. Dat is de conclusie van een drie jaar durend onderzoek van de Britse politie naar de omstandigheden rond Diana's dood.

Bekijk video

"Ik ben tevreden dat er geen poging is ondernomen informatie achter te houden en we zijn ervan overtuigd dat de aantijgingen (over een complot) nergens op gebaseerd zijn", verklaarde de gewezen politiechef John Stevens die het onderzoek leidde.

Bloedmonsters

Diana stierf samen met haar vriend Dodi al-Fayed toen de Mercedes waarin het paar zat in een tunnel in Parijs tegen een betonnen pilaar reed. De chauffeur van het voertuig, Henri Paul, had gedronken. De bloedmonsters die werden genomen na het ongeluk zijn in tegenstelling tot wat familie van de man verklaarde wel degelijk van de omgekomen bestuurder.

De dood van de prinses in Parijs gaf aanleiding tot veel speculaties. De vader van Dodi, Mohamed al-Fayed, beweerde dat de Britse veiligheidsdienst Diana en Dodi om het leven had gebracht om te voorkomen dat de twee zouden trouwen.

Verdriet

Al-Fayed verwerpt de bevindingen van de onderzoekscommissie ten stelligste. Volgens Stevens heeft de door verdriet overmande vader het recht zijn mening te verkondigen. Meer wilde hij er niet over zeggen.

De Britse politie heeft wel vastgesteld dat Dodi vlak voor het ongeval inderdaad een verlovingsring voor Diana kocht, maar is het onzeker of Diana de ring ooit heeft gezien.

Zwanger

Ook hebben vrienden en familieleden van Diana tegen de politie verklaard dat zij geen plannen had zich met Dodi te verloven, aldus de leider van het onderzoek donderdag tijdens de presentatie van het rapport. Verder is nu met zekerheid vastgesteld dat Diana bij haar overlijden niet zwanger was.

Had het koppel de veiligheidsgordels omgedaan, dan was het misschien niet dood geweest, wilde Stevens donderdag verder kwijt. De enige overlevende van de botsing was lijfwacht Trevor Rees-Jones. Hij droeg wel een gordel.

Kinderen

De kinderen van Diana, William en Harry, werden woensdag bijgepraat over de bevindingen van de commissie. Het rapport telt circa negenhonderd pagina's.