BRUSSEL - De soap rond de jongste zoon van de Belgische koning Albert II, prins Laurent, gaat door. In de aanloop naar een proces wegens fraude bij de marine, waar Laurent van geprofiteerd zou hebben, doet zijn vroegere financiële adviseur nu een boekje open over de financiële handel en wandel van de prins.

Na een belastingmeevaller kocht Laurent in 1999 op één dag bij een Ferrari-dealer drie exclusieve auto's. Ook bestelde hij tijdens een vlucht eens vijftien dure Zwitserse horloges, aldus voormalig adviseur Noël Vaessen in de krant Het Laatste Nieuws.

Afdingen

Tegelijkertijd was de prins gierig en probeerde hij bij de bakker twee euro af te dingen op een taart, onthult Vaessen, die Laurent bijstond tussen 1993 en 1999.

Laurent kwam eerder in het nieuws toen hij 15.000 euro vroeg voor exclusieve foto's van zijn pasgeboren tweeling. De regering bleek in de zomer een toeslag te geven op zijn jaarlijkse vergoeding van 295.000 euro. Desondanks heeft de prins voortdurend geldzorgen.

Cola

In Het Laatste Nieuws zegt zijn vroegere financiële rechterhand dat Laurent een groot doel had: twee miljard dollar vergaren. Maar Laurents spilzucht was vaak zo groot dat hij op het eind van de maand geen geld meer voor eten had. Volgens adviseur Vaessen leefde de prins dan op cola en droog brood.

Vaessen is overigens een van de verdachten in de strafzaak die op 8 januari tegen marine-officieren en ondernemers voor de rechter in Hasselt begint. Volgens justitie stelden de verdachten valse facturen op, waarmee ze de Belgische overheid tussen 1997 en 2000 in totaal voor 2 miljoen euro lichter maakten, aldus de aanklacht.

Villa

Een deel van dat geld zou zijn besteed aan inrichting en onderhoud van de villa van Laurent. Justitie verdenkt de adviseur en veertien anderen ervan een groot deel van de beoogde steun in eigen zak te hebben gestoken. Maar Vaessen stelt nu dat de prins actief meewerkte aan het gesjoemel. Hij wil daarover getuigen voordat alles voorgoed in de doofpot verdwijnt.

Justitie beschuldigt de prins niet, ook is hij niet als getuige opgeroepen. De Belgische regering overweegt 175.000 euro terug te vorderen van Laurent. Voor dat bedrag zou hij goederen en diensten hebben ontvangen van de fraudeurs.