LONDEN - "Ed! Ed! Eheeeed!" Leicester Square stond maandagavond vol met schreeuwende fans die een glimp willen opvangen van de acteurs uit de nieuwe film Eragon. Ed Speleers, John Malkovich en Jeremy Irons kregen de meeste aandacht terwijl ze over de rode loper bioscoop Odeon binnenliepen. NU.nl sprak in Londen met regisseur Stefen Fangmeier over zijn debuutfilm.

Regisseur Fangmeier is bekend als supervisor van visuele effecten. Hij was verantwoordelijk voor de effecten van onder meer Jurassic Park, Twister en Terminator 2. "Ik had het idee dat ik alles wel had gedaan met visuele effecten. Ik wilde een nieuwe uitdaging", vertelt Fangmeier tijdens een gesprek in het luxueuze Dorchester-hotel in Londen. "Het was moeilijk voor mijn zelfvertrouwen, want alles was nieuw. Elke dag waren er wel weer nieuwe obstakels."


Van visuele effecten naar regie: 'Ik wilde een nieuwe uitdaging'

Ondanks zijn achtergrond had Fangmeijer geen behoefte om zich intensief met de visuele effecten bezig te houden. "Ik ben niet echt een control freak", zegt hij. "Je moet andere mensen vertrouwen en dingen kunnen uitbesteden."

Drakenei

De film gaat over de jonge Eragon (Ed Speleers) die een drakenei vindt. De slechte koning Galbatorix (John Malkovich) wil het ei echter ook en zo belandt Eragon in een avontuur waar hij niet om heeft gevraagd. Het lot van het hele Koninkrijk ligt nu in zijn handen, maar gelukkig krijgt hij hulp van de ervaren Brom (Jeremy Irons).

Een van de hoofdrollen wordt 'gespeeld' door een digitale creatie. De draak Saphire is ontworpen door WETA Digital (bekend van Lord of the Rings) en Industrial Light & Magic (Star Wars, Jurassic Park).

Ed Speleers

Regisseur Fangmeier vond dat hoofdrolspeler Speleers goed met zijn virtuele tegenspeler kon omgaan. "Ik heb in mijn tijd als supervisor visuele effecten veel ervaren acteurs gezien die niet zo goed konden acteren met een karakter dat niet echt tegenover ze staat. Ed kan heel goed naar niets kijken en doen alsof de draak daar echt was", aldus Fangmeier.

Pas na honderden audities hadden de casters debutant Ed Speleers gevonden. "De tijd begon echt te dringen toen Ed auditie kwam doen, maar intuïtief wist ik het meteen: Hij is het." Ondanks het hoge tieneridool-potentie van de jonge Brit heeft zijn uiterlijk niet de doorslag gegeven. "Natuurlijk komt het goed uit dat meisjes hem leuk gaan vinden, maar Ed had iets natuurlijks."

Speleers blijkt maandagavond razend populair, ondanks het feit dat Eragon zijn eerste film is. Jonge Britse meisjes en jongens schreeuwen om het hardst om zijn aandacht. Gelukkig voor hen was hij als eerste aanwezig en één van de laatsten die de bioscoop binnenging.

De kracht van de fantasyfilm ligt volgens Fangmeier in het feit dat het een compleet verhaal is. "Ik heb er bewust voor gekozen om het verhaal voornamelijk vanuit het perspectief van Eragon te vertellen. Je ziet het hele verhaal van een simpele boerenjongen die uitgroeit tot een echte held."

Peter Jackson

Fangmeier lijkt niet de ambitie te hebben de nieuwe Peter Jackson te worden. "Ik wilde juist het tegenovergestelde doen van Lord of the Rings", vertelt hij over de film die door 20th Century Fox wordt aangekondigd als 'The Next Fantasy Adventure'. "Ik wilde een kleine film maken, die niet te lang duurt, maar een persoonlijke ervaring vertelt. Als debutant kan ik niet vergeleken worden met Peter Jackson", vindt Fangmeier.

Sprookje

De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van de jonge Amerikaanse auteur Christopher Paolini (1983). Het verhaal over de totstandkoming van het boek is een sprookje op zich. De avonturen van Eragon komen voort uit de fantasie van Paolini als tiener. Nadat hij het verhaal had opgeschreven, publiceerden zijn ouders het in eigen beheer. In 2003 is het boek bij uitgeverij Knopf terechtgekomen en sindsdien is het boek in 41 landen gepubliceerd.

Toch is de film niet geheel trouw aan het boek. "Ik denk dat zestig tot zeventig procent van het publiek het boek niet zullen hebben gelezen", zegt Fangmeier. "Ik hoop dat de fans positief verrast zijn, maar je kunt nooit iedereen tevreden stellen."

Trilogie

Het boek maakt deel uit van een trilogie, waarvan het tweede deel inmiddels is verschenen. Maar de opnames voor deel twee zullen niet beginnen vóór het derde boek af is, verwacht Fangmeier. "Omdat het tweede boek een aanloop is naar de derde, zou een tweede film ook een aanloop zijn. Het lijkt me logischer om deel twee en drie tegelijk op te nemen, net als met Pirates of the Carribean is gebeurd", aldus Fangmeier.

Veel hangt af van hoe goed deze film het doet. "Mijn gehele nieuwe carrière hangt af van het succes van deze film", aldus Fangmeier.

Eragon gaat donderdag 14 december in Nederland in première.