LONDEN - Een groot onderzoek naar de oorzaak van de dood van de Britse prinses Diana verwijst alle complottheoriën naar de prullenbak. Dat blijkt uit de conclusies van de voormalige hoofdcommissaris van Scotland Yard lord Stevens, waarin de Britse zondagskrant News of the World inzage zegt te hebben gehad.

De vrouw van de Britse kroonprins Charles, van wie ze gescheiden leefde, kwam in augustus 1997 om het leven door een auto-ongeluk in Parijs. Stevens deed twee jaar lang onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk, dat ook het leven kostte aan Diana's vriend Dodi al-Fayed en de chauffeur Henri Paul.

Zwanger

De boulevardkrant ontkracht de geruchten dat Diana zwanger zou zijn geweest van Fayed. Ook de verhalen dat de twee zich vlak voor het noodlottige ongeval zouden hebben verloofd, wordt naar het rijk der fabelen verwezen. Er was geen moordcomplot en evenmin is naderhand geprobeerd zaken in de doofpot te stoppen. De auto was niet gesaboteerd en er was geen mysterieuze witte Fiat die de botsing in een tunnel veroorzaakte, ontkent de krant één voor één de theoriën die de boulevardpers zelf bijna tien jaar lang lanceerde.

Alcohol

Lord Stevens zou de Franse bevindingen bevestigen dat Paul veel te veel alcohol had gedronken en te hard reed. Zijn rechercheurs hebben twee jaar lang 400 getuigen en bekenden van de slachtoffers ondervraagd, 20.000 officiële documenten onderzocht en het bewijsmateriaal opnieuw laten onderzoeken.

In januari begint een Britse lijkschouwer met een juridisch onderzoek naar het ongeluk. De Britse wet verplicht een dergelijk onderzoek als een Britse ingezetene in het buitenland overlijdt.

Stevens publiceert zijn bevindingen donderdag.