AMSTERDAM - De alternatieve behandelaars van actrice Sylvia Millecam worden mogelijk toch vervolgd. Dat meldt het tijdschrift Medisch Contact. Het Openbaar Ministerie (OM) besloot in oktober nog niet tot vervolging over te gaan.

Justitie oordeelde dat Millecam zich bewust had afgekeerd van de reguliere geneeskunde. Zij zou bij die keuze niet zijn beïnvloed door alternatieve behandelaars. De Vereniging tegen Kwakzalverij heeft tegen de beslissing van het OM beroep aangetekend bij de rechter. Millecam overleed in 2001 aan borstkanker.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft in 2004 aangifte gedaan tegen twee artsen en vier alternatieve genezers. Zij zouden niet hebben gehandeld volgens de professionele richtlijnen bij borstkanker. Eén van de alternatieve genezers tegen wie aangifte werd gedaan is de bekende gebedsgenezeres Jomanda.

Kwakzalverij

Een voormalig inspecteur van de IGZ, Menso Westerouen van Meeteren, ondersteunt de Vereniging tegen Kwakzalverij in het beroep tegen de beslissing van het OM. Hij onderzocht de zaak-Millecam in dienst van de IGZ.

Volgens de oud-inspecteur maakt de vereniging, die zich in haar statuten de bestrijding van de kwakzalverij ten doel heeft gesteld, een goede kans bij de rechter. Met dat statutair gestelde doel is de vereniging volgens hem belanghebbende. Dat is een voorwaarde voor gegrondverklaring van het beroep.

Als het gerechtshof het beroep gegrond verklaart, moet het OM alsnog vervolging instellen tegen de artsen en alternatieve behandelaars. Het is niet bekend wanneer het hof zich over de kwestie buigt.