LONDEN - Yoko Ono wil dat 8 december, de dag dat John Lennon werd vermoord, een internationale dag van vergiffenis wordt. De weduwe van de Beatle is zelf nog niet klaar om Lennons moordenaar te vergeven, zo meldt het Britse persbureau Reuters.

Ono doet haar oproep in een paginagrote krantenadvertentie. Ze wil dat zijn sterfdag wereldwijd in het teken staat van vergevingsgezindheid, maar zegt dat het voor haar onmogelijk is de hand over het hart te strijken. "Mijn man is met geweld om het leven gebracht. Ik weet niet of ik degene die de trekker heeft overgehaald kan vergeven."

Genezen

In de annonce bedankt Ono ook de mensen die haar schrijven en steunen in haar verdriet rond 8 december. De 73-jarige Yoko Ono zegt dat ze als geen ander kan meeleven met mensen die iets vreselijks hebben meegemaakt. "Ik weet zeker dat alle slachtoffers van geweld zich zo voelen als ik. Maar de wereld heeft het nodig dat wij genezen."

Mark Chapman, de geobsedeerde Beatles-fan die Lennon in 1980 doodschoot bij zijn appartement, blijft in de gevangenis. Een poging om voorwaardelijk vrij te komen werd begin dit jaar voor de vierde keerdoor de rechtbank afgewezen.