AMSTERDAM - De Amerikaanse bluesgitarist B.B. King krijgt een Presidential Medal of Freedom. Dat heeft het Witte Huis bekendgemaakt. King is de kleinzoon van een slaaf, die later de eerste gekleurde coach werd van een Amerikaans honkbalteam.

Zelf was King katoenplukker voor hij doorbrak als muzikant.

President George W. Bush prijst King om de extase waarin hij het publiek met zijn muziek weet te brengen. "Al meer dan een halve eeuw beïnvloedt hij generaties van gitaristen. Hij heeft de blues een speciaal plekje gegeven in de Amerikaanse muziekgeschiedenis."

Geluk

De 81-jarige King begon zijn carrière in 1947, door de katoenplantage achter zich te laten en zijn geluk te beproeven in Memphis. In april gaf hij zijn tienduizendste optreden in een club in New York.

Hij is bekend van nummers als 'Woke up this morning', 'To know you is to love you' en 'The thrill is gone'. King, die officieel Riley B. King heet, speelt altijd op een Gibson-gitaar, die hij steevast Lucille noemt.

Ontvangst

De Presidential Medal of Freedom, die wordt gegeven aan burgers met uitzonderlijke verdiensten, werd in 1945 in het leven geroepen door president Truman. Het is de belangrijkste prijs die een inwoner van de Verenigde Staten kan krijgen. King neemt de prijs op 15 december in ontvangst in het Witte Huis in Washington.