LOS ANGELES - De makers van de filmhit Borat, waarin de Britse komiek Sacha Baron Cohen een Kazachstaanse journalist speelt die naar Amerika gaat, zijn donderdag voor een rechtbank in Los Angeles verschenen.

Twee studenten die in de film figureren en daar helemaal niet blij mee zijn, hebben een aanklacht ingediend tegen filmmaatschappij 20th Century Fox en een aantal distributeurs.

De studenten beweren dronken te zijn gevoerd en te zijn bedrogen. De jongens zijn in de film te zien terwijl ze samen met Borat naar een seksvideo van Pamela Anderson kijken. Volgens de jongens zou hen verteld zijn dat de film 'Borat: cultural learnings of America for make benefit glorious nation of Kazakhstan' niet in de Verenigde Staten te zien zou zijn en dat hun identiteit niet bekend zou worden.

Emotionele schade

De studenten beweren dat ze door de film emotionele en psychische schade en gezichtsverlies hebben geleden. Ze eisen een schadevergoeding en willen dat scène uit de film wordt geknipt. De aangeklaagden ontkennen dat zij oneigenlijk hebben gehandeld. Het proces is donderdag na de korte zitting verdaagd tot 27 februari, meldden Amerikaanse media.

In Borat wordt het typetje van Sacha Cohen naar de Verenigde Staten gestuurd om er voor de regering van Kazachstan een documentaire te maken over de levensstijl van de Noord-Amerikanen. De reporter presenteert zijn vaderland als een antisemitisch, vrouwonvriendelijk en paardenpis drinkend volk.

Protesten

De film, die alleen al in Noord-Amerika ruim 110 miljoen dollar heeft opgeleverd, heeft al tot meer protesten claims geleid. Onder meer van inwoners van een Roemeens dorpje dat in film de geboorteplaats van Borat in Kazachstan moet voorstellen. De klagers eisen 30 miljoen euro, omdat ze in hun ogen belachelijk zijn gemaakt.