LONDEN - De Britse lijkschouwer die het onderzoek naar de dood van prinses Diana leidt, houdt in januari de eerste openbare hoorzitting. Daarmee geeft lady Butler-Sloss gehoor aan de eis van Mohammed al-Fayed, de vader van Diana's vriend Dodi die tegelijk met de prinses in 1997 omkwam door een auto-ongeluk in Parijs. Dat meldden Britse media donderdag.

De lijkschouwer moet zich volgens de Britse wet uitspreken over de omstandigheden rond het overlijden van Britse onderdanen in het buitenland. Dat mag in een besloten zitting, maar daartegen maakte Fayed bezwaar.

Dat het onderzoek naar de dood van Diana en Fayed zo lang op zich heeft laten wachten, kwam omdat het Franse onderzoek eerst moest worden afgesloten. Bovendien stapte de vorige lijkschouwer die met het onderzoek was belast, in juli op.

Jury

Lady Butler moet beslissen of een jury aanwezig moet zijn bij de formele zittingen. In die jury zouden hoge functionarissen van het hof zitting moeten hebben, omdat Diana formeel nog lid was van de koninklijke familie toen ze stierf. Daarnaast beslist de lijkschouwer of de dood van Diana en Dodi al-Fayed gezamenlijk of apart wordt onderzocht.

De twee kwamen tegelijk met hun chauffeur Henri Paul om het leven in een tunnel in Parijs. De Fransen constateerden dat de chauffeur tijdens een woeste achtervolging door paparazzi de controle over het stuur kwijtraakte, dat hij alcohol had gedronken en drugs had gebruikt.