AMSTERDAM - Paul McCartney en Robbie Williams strijden zij aan zij om eerlijke auteursrechten, nu in Groot-Brittannië na vijftig jaar de rechten op muziekopnamen vervallen. Muzikanten hebben na die periode geen zeggenschap meer over hun werk.

Samen met ruim vierduizend artiesten riepen de twee sterren donderdag in een paginagrote advertentie in de Financial Times op tot 'fair play for musicians'.

De advertentie volgt op een herziening van de Britse overheid woensdag, om het auteursrecht langer te laten gelden dan vijftig jaar. De Britse muzikanten pleiten voor een geldigheid van 95 jaar, zoals in de Verenigde Staten in de wet staat.

Verdienen

De kwestie over het auteursrecht is opgelaaid nu zanger Cliff Richards de rechten op zijn eerste hit 'Move it!' uit 1958 dreigt kwijt te raken. Dat betekent dat hij niet meer aan het nummer kan verdienen, hij niet meer zelf kan bepalen wie de muziek gebruikt en voor welke doeleinden het lied gebruikt wordt.

Als de wet niet wordt aangepast, overkomt McCartney in 2012 en 2013 hetzelfde met nummers als 'Love me do' en 'I want to hold your hand'.