FAIRFAX/AMSTERDAM - De 'Amerikaanse' dochter die prins Bernhard verwekte bij een Duitse pilote, lijdt aan kanker. Dat zegt deze Alicia zelf in een interview met HP De Tijd.

De bewuste aflevering van het weekblad, met ook twee foto's van vader en dochter samen, verschijnt woensdag. Alicia zegt in het stuk haar vader 'te missen'.

Alicia de Bielefeld (San Francisco, 21 juni 1952) werkt al een jaar niet meer en ondergaat momenteel chemokuren. Ze heeft ook twee operaties voor de boeg. Een verslaggeefster van HP De Tijd trok een week uit om het vertrouwen te winnen van Alicia, die teruggetrokken woont in het Californische Fairfaix.

Affaire

Aan haar moeder wil Alicia geen woord vuil maken, alleen dat die prins Bernhard leerde kennen in 1951 in Mexico City. De affaire zou jarenlang hebben geduurd. Pas op haar zeventiende kreeg Alicia te horen dat haar vader weinig kwam omdat hij getrouwd was met de koningin van Nederland.

Greet Hofmans

Het verhaal dat ze is verwekt mede als gevolg van de zogenoemde Greet Hofmans-affaire, die de relatie tussen koningin Juliana en Bernhard in een dramatisch vaarwater bracht, zegt Alicia niet te kennen.

Ze heeft volgens eigen zeggen haar levenlang contact met haar vader onderhouden, maar ze mocht hem in het bijzijn van anderen geen 'dad' noemen en moest zo maar een beetje om haar herkomst heendraaien. Ze ging regelmatig bij haar vader in Italië vakantie vieren, maar kwam ook op Soestdijk. Alicia herinnert zich hoe haar vader voor de lol poten van kreeften in zijn oren en neusgaten stopte.

Alexia

"We hadden in Italië ook onze gesprekken, achter op het dek van de boot. Dan riep hij zich bij me en wilde hij weten hoe mijn leven ervoor stond. De ene dag zat hij daar met mij, de andere dag met Alexia." Alexia is de 'Parijse' buitenechtelijke dochter van Bernhard.

Juliana

Alicia en Alexia hebben elkaar meermalen getroffen. Alicia ontmoette ook koningin Juliana: "Een aardige, lieve vrouw." Ze zijn samen weleens naar de markt in Italië geweest. Haar halfzussen, onder wie koningin Beatrix, heeft Alicia maar één keer kort gezien. Bernhard en Alicia maakten ook samen een reis door Mexico.

Volgens Alicia waardeerde de prins haar onafhankelijkheid. Ze heeft ook nooit een beroep op hem gedaan, zegt ze. De bijzetting in Delft woonde ze niet bij. De band met de uitvaartplechtigheid van haar vader heeft ze wel, toegestuurd door prinses Christina, maar nooit bekeken.

Alicia vertelt eenzesde van de erfenis van haar vader te verwachten, maar dat ze 'nog geen dollar' heeft gezien.