AMSTERDAM - De Britse rockster Pete Doherty verscheen maandag lachend buiten het gerechtsgebouw, waar hij zijn fans met omhelzingen begroette na de uitspraak van de rechter dat hij niet de gevangenis in hoeft wegens het bezit van heroïne en crack.

Rechter Jane McIvor veroordeelde de 27-jarige Babyshambles-zanger tot een boete van omgerekend 1.145 euro, de kosten van de rechtszitting, en ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van vier maanden. "Ik ben opgelucht", verklaarde Doherty aan de pers.

Taakstraf

De Londense zanger werd in april van dit jaar gearresteerd in het bezit van heroïne, cannabis en cocaïne, van elk minder dan twee gram, slechts drie uur nadat hij was veroordeeld tot een taakstraf van twee jaar voor eerdere drugsgerelateerde overtredingen. De drugs werden gevonden in de auto waarin hij zich op dat moment bevond en in zijn huis.

Op 7 augustus werd Doherty opnieuw aangehouden met een pijp voor het roken van crack en een geringe hoeveelheid crack. Op 18 augustus bekende hij schuld op alle vijf de aanklachten.

Afkicken

In september had de rechter Doherty al te kennen gegeven, dat hij niet de cel in zou draaien, zolang hij door zou gaan met afkicken, zijn werk niet zou verliezen en geen nieuwe overtredingen zou begaan. Tevens complimenteerde zij hem met het nummer The Blinding. Doherty heeft zich vervolgens aan deze afspraken gehouden, aldus de rechter.

De advocaat van de rockster meldde echter dat de zanger zijn afkickproces wel degelijk afgebroken heeft. De advocaat verstrekte hierover geen details, maar sprak de hoop uit dat Doherty door zou gaan met zijn pogingen om te breken met zijn drugverslaving.

Geweldpleging

In november kreeg Doherty, die een knipperlichtrelatie onderhoudt met supermodel Kate Moss, al een boete van omgerekend 1.115 euro voor geweldpleging tegen een BBC-verslaggever.

Zijn drugverslaving kreeg internationale aandacht nadat de Britse roddelpers foto's naar buiten had gebracht waarop te zien zou zijn hoe Moss cocaïne gebruikte in een opnamestudio waar Pete Doherty en zijn band aan het werk waren. Kate Moss werd hiervoor overigens niet vervolgd.