DEN HAAG - Mariska Veres is zaterdagmiddag in Den Haag overleden. Dat heeft Willem van Kooten, eigenaar van platenmaatschappij Red Bullet laten weten. De zangeres van de band Shocking Blue, vooral wereldberoemd door de hit Venus, was 59 jaar.

Bekijk video

Van Kooten spreekt van een groot verlies. Hij noemt Veres, met wie hij vanaf eind jaren '60 heeft gewerkt, "een professionele kracht die altijd alle afspraken nakwam".

"Zij en Shocking Blue horen bij de grootste successen die Nederland ooit heeft voortgebracht. Ze had een aparte stem, heel herkenbaar. Ze is niet voor niets zo groot geworden. Shocking Blue had successen in de hele wereld, van Japan en Hong Kong tot Zuid-Amerika en de Verenigde Staten".

Grote hits van de groep waren verder Never marry a railroad man en Mighty Joe. De band werd opgericht door Robbie van Leeuwen.

Hitparade

Venus bereikte destijds de nummer een plek in de Amerikaanse hitparade, een uitzonderlijke prestatie voor een Nederlandse popgroep. Het nummer werd vaak gecoverd. In 1981 stond het opnieuw bovenaan in The States als onderdeel van de medley van de Nederlandse Stars On 45 van Jaap Eggermont. In 1986 maakte de Britse meidengroep Bananarama er wederom een grote hit van.

Volgens Van Kooten leed Mariska Veres aan kanker. "Een paar jaar geleden hebben we nog een zigeunerplaat gemaakt, dat zat in haar bloed. Sinds een paar weken was ze ziek. Ik wist pas sinds anderhalve week hoe erg. Ik had haar van de week nog aan de telefoon. Ze was een lief kind."