LILONGWE - Een rechter in Malawi heeft woensdag bepaald dat een coalitie van mensenrechtengroeperingen mag procederen tegen de adoptie van een jongetje uit het Afrikaanse land door Madonna.

De zangeres kreeg vorige maand voor achttien maanden de voogdij over David Banda, maar deze beslissing kan worden teruggedraaid.

De 67 groeperingen kunnen worden beschouwd als "vrienden van de rechtbank", oordeelde rechter Andrew Nyirenda. Daarom kan de coalitie waarin zij zich hebben verenigd, vragen om herziening van het voogdijbesluit. De mensenrechtenorganisaties willen bekijken of Madonna geschikt is als moeder voor David.

Toezicht

Zij menen dat de overheid de adoptieprocedure heeft versneld voor de Amerikaanse zangeres. Deze conclusie deed vorige maand over de hele wereld stof opwaaien. Madonna ontkent dat ze haar beroemdheid heeft gebruikt om de zorg voor David te krijgen.

Het jongetje woont momenteel in Londen bij de artieste, haar man Guy Ritchie en de kinderen Lourdes en Rocco. Normaliter moeten adoptieouders achttien maanden in Malawi blijven onder toezicht van maatschappelijk werkers.

Overigens heeft vader Yohane Banda de coalitie opgeroepen niet verder actie te ondernemen, om het kind te behoeden voor een leven vol armoede.