AMSTERDAM - Cabaretiers Theo Maassen en Sara Kroos zijn dit jaar de winnaars van respectievelijk de Poelifinario en de Neerlands Hoop. De jury van de VSCD Cabaretprijzen maakte de winnaars zondagmiddag in De Kleine Komedie in Amsterdam bekend.

Bekijk video

Maassen kreeg voor Tegen beter weten in de prijs voor het indrukwekkendste programma van het seizoen, de Poelifinario. Zoetgevooisd, de show van Sara Kroos, ontving de Neerlands Hoop, voor een cabaretier met een opvallend programma en/of een opvallende ontwikkeling.

"Geen cabaretier behandelt de tijdgeest zo actueel, persoonlijk, scherp en humoristisch als Theo Maassen in Tegen beter weten in", oordeelde de jury. "Zijn originele invalshoeken, zijn doordachte visies, zijn grote grapdichtheid, zijn perfecte timing en zijn overtuigende podiumbeheersing maken Tegen Beter Weten In tot een haast superieur programma. Theo Maassen bewijst te behoren tot de grootste namen die het Nederlandse cabaret in zijn ruim honderdjarig bestaan heeft voortgebracht."

Gedurfde combinatie

Maassen ontving onlangs al de Prijs van de Kritiek, van de Nederlandse theatercritici. En ook kreeg hij recent de Prins Bernhard Cultuurfonds Theater Prijs, voor zijn gedurfde combinatie van theater en cabaret.

Over Sara Kroos zei de jury: "Niet zo 'Zoetgevooisd' als de titel wil doen geloven, maar wel zeer oprecht en intens en met een helder motto: het leven is... spelen, eten, neuken, slachten en een dutje doen en het is zaak je fantasie de vrije loop te laten, maar niet in praktijk te brengen. De wijze waarop Sara Kroos haar artistieke fantasie in dit programma in praktijk brengt, is bewonderenswaardig."