AMSTERDAM - George Michael is door het publiek in zijn geboorteland warm onthaald, toen hij vrijdag na vijftien jaar weer een optreden voor de Britten gaf. De 43-jarige zanger begon zijn 25 Live-tournee in september in Spanje. Begin deze maand deed hij Nederland aan voor drie uitverkochte concerten in Ahoy' Rotterdam.

De tournee is zijn eerste in vijftien jaar. Achter het podium in Manchester sprak hij kort voor zijn optreden met een groep journalisten. Onbeantwoord bleef de vraag waarom George zo lang is weggeweest. Wel gaf hij aan weer de moed te hebben om te toeren. "Om eerlijk te zijn, ik vind het zo leuk dat ik spijt heb dat ik niet jaren geleden opnieuw ben gaan toeren." Hij heeft nu meer interesse in optreden voor een publiek dan een hit scoren.

George suggereerde dat hij zo lang van het toneel is geweest vanwege persoonlijke problemen. "Het meeste wat met me gebeurt is gedeeltelijk mijn eigen schuld", zei Michael, die eerder dit jaar een waarschuwing kreeg van de politie vanwege het bezit van cannabis. Ook werd hij bewusteloos in een auto aangetroffen. Op de vraag hoe het met zijn geestelijke gezondheid staat, zei de popster: "Oordeel zelf. Ik ga jullie laten zien hoe goed het met me gaat."

Minder blij is Michael met de huidige stand van Groot-Brittannië. Het vele cameratoezicht op straat verontrust hem. "Als ik het Verenigd Koninkrijk zou verlaten, zou het niet komen door de pers, maar door de overheid." Volgens Michael is Engeland in een Big Brother-staat veranderd. "We zouden onze privacy moeten waarderen. Ik heb gewoon een hekel aan het idee dat ze erover praten ons overal en continu in de gaten te houden."