AMSTERDAM - Het Italiaanse middeleeuwse stadje Bracciano maakt zich op voor "het huwelijk van het jaar": dat van de Amerikaanse filmsterren Tom Cruise en Katie Holmes, die elkaar waarschijnlijk zaterdag dan eindelijk het jawoord geven.

Bekijk video


'Iedereen is zo enthousiast'

Vrijdag waren de straten schoongeveegd, was het gras gemaaid en het onkruid gewied, en sierden ballonnen, slingers en gelukwensen de winkeletalages. Borden langs de weg waarschuwen automobilisten dat de straten zaterdag zijn afgezet voor alle verkeer om het gebied rond het 15de-eeuwse kasteel Odescalchi vrij te maken, want daar vindt de plechtigheid hoogstwaarschijnlijk plaats.

"Iedereen is zo enthousiast. Het gebeurt niet iedere dag dat we Hollywoodsterren op bezoek krijgen", zegt Lidia Sabbatini, eigenares van een bloemenwinkel. "Het is het enige waar iedereen het over heeft. Waar je ook komt hebben de mensen het erover."

Kasteel

Donderdag zei de burgemeester van Bracciano, Patrizia Riccioni, dat de ceremonie waarschijnlijk zaterdag in het kasteel plaatsvindt. Het huwelijk wordt volgens haar vrijwel zeker voltrokken volgens de regels van de Scientology-kerk waartoe Cruise en Holmes behoren. Het stadje ligt zo'n 40 kilometer ten noorden van Rome.

Officieel is de trouwdatum echter nog steeds niet bevestigd, hoewel op de website van Bracciano staat dat de ceremonie op zaterdag 18 november plaatsvindt, en alle tekenen in die richting wijzen.


Victoria en David Beckham komen aan op vliegveld Rome

Cruise en Holmes logeerden deze week in een luxe hotel vlakbij de Spaanse Trappen in Rome en dineerden donderdag met vijftig gasten in een restaurant daar in de buurt. Daarbij waren veel vips aanwezig, onder wie de zangeres Jennifer Lopez en haar echtgenoot, de zanger Marc Anthony. Meer beroemdheden, onder anderen de acteur Will Smith en de Britse voetballer David Beckham en zijn vrouw Victoria, vliegen vrijdag in voor de ceremonie.

Verliefd

Riccioni, die woensdag het beroemde paar en hun zeven maanden oude dochtertje Suri ontmoette, zegt dat Cruise en Holmes eruit zagen als een innig verliefd stel "dat klaar is om de grote stap van het huwelijk te zetten".

Scientology-huwelijksceremonies hebben veel overeenkomsten met meer gebruikelijke inzegeningen, zoals ringen, processies en geloftes, maar er horen ook andere elementen bij, zoals de gelofte nooit te gaan slapen voordat een conflict is uitgepraat.

Rechtsgeldig

Een huwelijksvoltrekking volgens de regels van de Scientology-kerk wordt in Italië niet erkend en moet worden voorafgegaan of gevolgd door een burgerlijk huwelijk om rechtsgeldig te zijn, volgens een woordvoerder van Scientology in Rome.