BOEKAREST - Inwoners van het Roemeense gehucht Glod zijn woedend op Borat. In de film 'Borat: cultural learnings of America for make benefit glorious nation of Kazakhstan', wordt het gehucht opgevoerd als de Kazachstaanse geboorteplaats van Borat, een typetje van de Britse komiek Sacha Baron Cohen.

De inwoners voelen zich bedrogen en dreigen Cohen en zijn distributiemaatschappij 20th Century Fox met een rechtszaak.

"We dachten dat ze hier kwamen om ons te helpen, niet om ons belachelijk te maken", zegt de 40-jarige Dana Luca, terwijl ze een met paardenpoep bezaaide, onverharde weg tracht schoon te vegen. Langs de weg staat een rij vervallen huizen. "We hebben niets hier. We hebben geen stromend water. We kunnen niet eens in bad. We zijn arme mensen, maar we zijn nog steeds mensen."

Modder

In Glod, dat modder betekent en 140 kilometer ten noordwesten van Boekarest ligt, wonen zo'n 1700 arme Roma-zigeuners. Vijf inwoners hebben een baan, in een nabijgelegen steengroeve en een sanatorium, en de rest overleeft door manden te maken, door appels, peren en pruimen te telen, door paddestoelen te zoeken en door een paar magere kippen te houden. De inwoners verjagen de kou met houtkachels en drinken uit waterbronnen.

Er zijn veel meer door paarden getrokken wagens dan auto's op de onverharde wegen, die vol gaten zitten. Uit de afvalhopen aan de rand van het gehucht komt rook en kinderen in oude, gescheurde kleren spelen in tuinen die vol troep liggen. Magere zwerfhonden blaffen tegen vreemdelingen.

Bedrogen

Dorpsleider Nicolae Staicu heeft woensdag een bespreking met een ombudsman om te overleggen over de beste juridische strategie. Volgens hem hebben de producenten de dorpelingen slechts enkele Amerikaanse dollars betaald, valselijk beweerd dat de film een documentaire was, geweigerd om rechtsgeldige filmcontracten op te stellen en de kwetsbare inwoners uitgebuit door ze onbehouwen handelingen te laten verrichten. "De mensen hier zijn arm en ze zijn bedrogen door mensen die intelligenter zijn dan wij", zegt Staicu.

Een woordvoerder van 20th Century Fox ontkent. Inwoners hebben volgens hem het dubbele gekregen van het gangbare tarief voor figuranten. Bovendien hebben het productieteam en Cohen elk vijfduizend dollar, 3900 euro, gedoneerd aan het plaatsje en hebben ze computers, school- en kantoorspullen geschonken.

Sinds het begin was het volgens de woordvoerder duidelijk dat de film een komedie was. "De mensen stonden op straat om naar de opnamen te kijken en ze lachten om de grappen. Ze juichten en lachten en omhelsden de filmploeg."

Journalisten

In Glod was de sfeer dinsdag om te snijden. Groepen boze en schreeuwende dorpelingen verzamelden zich rond verslaggevers. Een man sloeg zijn zus, die in de film te zien is, en verbood haar met journalisten te praten. Hij sloeg de poort naar zijn armoedige huis dicht. Een andere inwoner bedreigde fotografen met een stok en een derde bekogelde een auto vol fotografen met stenen.

De film heeft tot nogal wat protest geleid. Ook veel Kazachstanen zijn kwaad, vanwege de manier waarop hun land wordt beschreven. Twee leden van een studentenvereniging van een universiteit in South Carolina klagen 20th Century Fox en drie productiemaatschappijen aan, omdat de filmploeg hen dronken zou hebben gevoerd voordat opnames begonnen en omdat hun verteld zou zijn dat de film niet in de Verenigde Staten vertoond zou worden. De studenten maken in de film beledigende opmerkingen over vrouwen en minderheden.

Niet iedereen in Glod is kwaad. De 25-jarige Sorina Luca beschrijft opgetogen dat ze 3,30 dollar, 2,60 euro, heeft gekregen om een varken in haar huis te laten. De producenten gaven haar 5-jarige dochter een speelgoedgeweer voor een van de scènes. "Ik vond het heel leuk. We zijn arm en ongelukkig. Er gebeurt hier nooit wat."